BREAKING NEWS

Cartea neagră a comunismului gorjean – Epoca de Aur

Din categoria – “Recunoașteți personajul ?” 

Am fost întrebat luna trecută la Cluj, de un personaj între două vârste, unde este și de ce nu se publică arhiva Partidului Comunist Român. Omul își începuse cariere de inginer în Epoca Ceaușescu într-o fabrică de stat, construind socialismul ca membru de partid, calitate fără de care nu ar fi putut ajunge în veci șef de secție. I-am replicat că s-ar putea răzgândi fulgerător dacă va vedea acea arhivă, și că, ar putea cere resecretizarea documentelor

01 2014-05-15

01 2014-05-15

după o lectură aprofundată. Nici măcar în documentele Securității nu există așa mizerie, cât a fost documentată în arhivele PCR ! Acolo se află nămolul suprem și dovada că, la români, în ultimii 60 de ani, peștele nu s-a împuțit de la cap, ci de la coadă.

Cert este că, nici măcar aderarea României la organizațiile euro-atlantice nu a adus schimbarea mult trâmbițată de partidele post-decembriste. Comunismul este privit astăzi, în plină democrație, ca “o idee bună, prost aplicată”. Poate tocmai de aceea, la Gorj, de aproape un sfert de secol, comuniștii (indiferent cum s-au metamorfozat aceștia, în politicieni, oameni de afaceri, șefi în noile servicii secrete sau în instituțiile de stat) au rămas aceiași dinozauri din vechea nomenclatură sau odraslele acestora. “Lista cu numerele de telefon din sediul politico-administrativ și la domiciliu “ este un document care cuprinde pleiada nomenclaturiștilor Partidului Comunist Român, aflați la putere în Gorj în anii ’80, cei care au preluat frâiele județului în anii democrației originale. Pentru cei care au uitat sau nu mai doresc să își aducă aminte ce a însemnat comunismul pentru România, dar mai ales pentru gorjeni, vă prezentăm acestă listă. Vizionare plăcută !

Eduard Ovidiu Ohanesian