BREAKING NEWS

Călin Nistor vrea să-și scape acoliții de la DNA Oradea

În 5 ianuarie a.c., a doua zi după difuzarea în spațiul public a unei înregistrări din care rezultă că procurori de la Serviciul Teritorial Oradea al DNA puneau la cale strategii de intimidare a judecătorilor de la Curtea de Apel Oradea, după ce CSM și Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-au sesizat în ziua apariției înregistrării, structura centrală a DNA, reprezentată atunci de fostul procuror șef interimar Anca Jurma, a anunțat printr-un comunicat de presă că se delimitează de practicile procurorilor orădeni și că le-a cerut acestora note explicative. În 10 ianuarie, a doua zi după ce cei cinci procurori de la DNA Oradea au fost audiați la secția specială din Parchetul General, structura centrală a DNA a difuzat un comunicat prin care a anunțat că noul procuror șef interimar, Călin Nistor (prim-adjunct al Laurei Codruța Kovesi în perioada 2013-2018) a dispus efectuarea unui control la DNA Oradea referitor la activitatea de urmărire penală desfășurată în cauzele despre care se discută în înregistrarea apărută.

Comunicat parșiv al DNA

A doua zi însă (vineri, 11 ianuarie), cu o grabă suspectă, structura centrală a DNA a difuzat un nou comunicat de presă, având un conținut eliptic, prin care se încearcă, în mod parșiv, spălarea de păcate a procurorilor de la Serviciul Teritorial Oradea. Înainte de toate este de semnalat că în acest comunicat se folosește sintagma „discuție prezumată a aparține unor procurori de la această unitate de parchet”, după ce prin comunicatul din 5 ianuarie fusese recunoscută implicit autenticitatea înregistrării, autenticitate care a fost recunoscută și de majoritatea procurorilor audiați. Conducerea centrală a DNA a considerat că este cel mai important să precizeze următoarele referitor la numele celor șapte magistrați care au fost vehiculate în discuție: în cazul a doi magistrați nu au existat dosare în lucru în perioada ianuarie – octombrie 2018; alți doi magistrați erau pensionați din 21.03.2013 respectiv 24.11.2015; unul dintre ei se afla în cursul executării unei pedepse de 4 ani închisoare; față de alți doi magistrați (din care unul nu a judecat niciodată cauze penale) s-a dispus ulterior o soluție de clasare.

Conducerea centrală a DNA a omis, cu bună știință, aspectele esențiale ale discuției din 19 ianuarie 2018, din care rezultă clar că fostul procuror șef al DNA Oradea, Cristian Man, îi instigă pe procurorul Cristian Ardelean să înceapă urmărirea penală împotriva a două judecătoare și pe procurorul șef interimar Adrian Muntean, să trimită în judecată alți trei judecători, ca „să le intre frica” și „să fie liniștiți” judecătorii de la Curtea de Apel Oradea.  După nici o lună de la această discuție, procurorul Cristian Ardelean a dat curs instigării lui Man și a început urmărirea penală împotriva judecătoarei Adina Cioflan de la Secția Penală a Curții de Apel Oradea, care a dobândit calitate de suspect în 12.02.2018, și a judecătoarei Angela Tod de la Secția de Contencios Administrativ a Tribunalului Bihor, care a dobândit calitatea de suspect în data de 31.01.2018. Judecătoarele Cioflan și Tod au fost anterior colege la Tribunalul Bihor și li s-a fabricat un dosar legat de pronunțarea unor hotărâri prin care au admis restituirea unor taxe. După peste șase luni de investigații, procurorul Ardelean a emis soluție de clasare, cu motivarea că faptele nu există. Soluția de clasare a fost emisă în data de 24.08.2018, pentru ca dosarul să nu fie predat Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, care urma să devină operațională din toamnă și unde puteau fi sesizate abuzurile comise. Nu are nicio relevanță, sub aspectul producerii efectului de intimidare, că una dintre cele două judecătoare nu a judecat cauze penale.

Pe de altă parte, la data discuției, procurorul șef interimar Adrian Muntean avea în lucru un dosar în care dețineau calitatea de suspecți trei foști judecători de la Curtea de Apel Oradea: Mihaela Pătrăuș, Traian Muntean și Mircea Pușcaș. Procurorul Muntean nu a mai reușit să-i trimită în judecată din motive independente de voința sa, respectiv pentru că, în urma unei plângeri formulate de fosta judecătoare  Mihaela Părăuș, dosarul a fost preluat de structura centrală a DNA, care a emis soluție de clasare în data de 27.03.2018, cu motivarea că faptele nu există, confirmând astfel caracterul abuziv al acuzațiilor. Nu are nicio relevanță, sub aspectul producerii intimidării, faptul că doi dintre judecători (Mihaela Pătrăuș și Traian Muntean) erau pensionari, iar al treilea (Mircea Pușcaș) se afla în executarea unei pedepse. De altfel, judecătorii Muntean și Pătrăuș au trebuit să se pensioneze din cauza unor dosare penale fabricate de către procurorii de la DNA Oradea, care s-au soldat ulterior cu clasări sau achitări. Scopul intimidării este relevat de însuși fostul procuror șef Ciprian Man, care afirmă textual în cadrul discuției că „trimiterea în judecată a lui Pătrăuș va avea un impact puternic” asupra judecătorilor de la Curtea de Apel Oradea, invocând în acest sens și faptul că, după pensionare, această judecătoare întreține relații apropiate cu foști colegi, cu unii dintre aceștia  (Denisa Vidican, Mihail Udroiu) participând la seminarii profesionale organizate de diverse ONG-uri.

Diversiuni demontate

Conducerea centrală a DNA a omis să spună și că două judecătoare care sunt nominalizate în discuție, dar nu au avut dosare în lucru în perioada ianuarie – octombrie 2018, respectiv Denisa Vidican și Florica Roman, au fost investigate, inculpate și trimise în judecată anterior, alături de alți doi colegi (Ovidiu Galea și Raluca Cuc), de către Man și acoliții săi, într-un dosar care a fost restituit la DNA, și în care structura centrală a emis soluție de clasare, cu motivarea că faptele nu există.  Conducerea centrală a DNA a găsit că este mai important să precizeze că doi dintre procurorii participanți la discuție nu-și mai desfășoară activitatea în cadrul Serviciului Teritorial Oradea, fără să îndice motivele, lăsând astfel să planeze ideea că ar fi început curățenia în propria ogradă. Ori, doi dintre participanții la discuții, procurorii Adrian Muntean și Cosmin Pantea, amândoi foști polițiști, au părăsit DNA în cursul anului 2018 din cu totul alte motive decât aplicarea unor sancțiuni disciplinare. După revocarea fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, procurorul Muntean a solicitat și a obținut transferul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Marghita, unde a devenit recent prim-procuror, iar procurorul Cosmin Pantea a revenit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș întrucât s-a constatat că nu îndeplinea condițiile de vechime în profesie prevăzute de noua lege care reglementează statutul magistraților.

Comunicatul de vineri al DNA și-a produs efectul pervers urmărit, unele trompete mediatice ale Binomului SRI-DNA concluzionând că din acest comunicat rezultă că niciunul din cei șapte judecători la care se face referire nu a fost investigat ca urmare a presupuselor amenințări. Aceleași trompete mediatice au lansat o intoxicare grosolană încercând să-i victimizeze pe procurorii de la DNA Oradea prin acreditarea ideii că miza scandalului de la Oradea l-ar constitui un dosar în care este anchetat fostul director al Teldrum, Petru Pitiș, cunoscut drept un apropiat al președintelui PSD Liviu Dragnea. Este o manipulare ordinară și spun acest lucru în cunoștință de cauză pentru că personal am adresat Serviciului Teritorial Oradea al DNA, în vara anului 2013, sesizări prin care am solicitat efectuarea de cercetări cu privire la atribuirea dubioasă de către Consiliul Județean Satu Mare către SC Teldrum SA Alexandria a unei lucrări de modernizare a unui drum județean și de către APASERV Satu Mare (operatorul de apă al județului Satu Mare), către 3T Construct SA Piatra Neamț, firmă la care era asociat majoritar și administrator Petre Pitiș, a două lucrări de construire de stații de epurare. După câteva zile mi s-a comunicat că sesizările au fost înaintate structurii centrale a DNA, care le-a retrimis la Oradea după doi ani fiind evidentă tendința de tergiversare și mușamalizare. La sfârșitul lunii noiembrie 2018, după peste cinci ani de la sesizarea DNA, mi-a fost comunicată de către Serviciul Teritorial Oradea, o ordonanță de clasare emisă de procurorul Cristian Ardelean în data de 12.11.2018, referitor la lucrarea de modernizare drumuri atribuită și efectuată de Teldrum. În ordonanță nu se spune nici pâs referitor la lucrările atribuite și realizate de 3T Construct Piatra Neamț. Tergiversarea și mușamalizarea sesizării subsemnatului sunt mai mult decât evidente, astfel că vajnicii procurori anticorupție de la Oradea nu se pot plânge că acum ar fi victimele lui Dragnea, pe care l-au făcut scăpat.  

Nistor la Man nu-i scoate ochii

În opinia mea, în spatele acestor intoxicări și manipulări se află noul procuror șef interimar al DNA, Călin Nistor, care are nu numai un interes instituțional ci și un interes personal să acopere și să stingă scandalul de la Oradea. Serviciul Teritorial Oradea al DNA s-a aflat sub coordonarea lui Nistor între 2013-2018, perioadă în care acesta a deținut funcția de prim-adjunct al procurorului șef Laura Codruța Kovesi. Ca atare, acesta a cunoscut problemele de la Oradea și este posibil ca unele abuzuri să se fi comis din dispoziția sa sau, cel puțin, cu știința sa. Nistor s-a înțeles foarte bine cu Ciprian Man, procurorul șef al DNA în perioada 2013-2017, în care au proliferat și au culminat abuzurile la acest serviciu teritorial. Conform unor surse judiciare, în perioada în care a fost detașat la structura centrală (aprilie-septembrie 2017) Man s-a aflat în relații foarte apropiate cu Nistor. Potrivit acestora, Man s-a lăudat că în perioada respectivă ar fi plecat împreună într-o excursie în Egipt și ar fi realizat o escapadă de câteva zile în județul său natal Bihor, în compania a două persoane de sex feminin.

Așa se explică că într-un interviu acordat unei televiziuni după revocarea lui Kovesi, fiind întrebat despre problemele de la DNA Oradea, Nistor a răspuns că în 2018 au fost efectuate două controale la această unitate de parchet și că nu au fost constatate abuzuri, ci doar probleme de management. Așa se explică că Nistor a lansat ultimul comunicat manipulator după ce în ziua precendentă a avut o discuție cu Man la sediul DNA. Nu este exclus ca Man să-l fi șantajat cu faptele comune de vitejie și chiar cu anumite înregistrări. Se știe că tartorele de la DNA Oradea avea obiceiul să înregistreze toate discuțiile la care participa, versiunea cea mai plauzibilă fiind că înregistrarea care a declanșat recentul scandal a fost sustrasă de pe telefonul său. În aceste condiții, singura speranță să se facă lumină este Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

Valer Marian