BREAKING NEWS

Budapesta zideste, Bucurestiul demoleaza in capitala Transilvaniei

Guvernul Romaniei abandoneaza prima tipografie romaneasca din Cluj-Napoca tocmai in anul in care se implinesc 100 de ani de la infiintarea acesteia. In acest timp Guvernul Ungariei finanteaza construirea unui centru cultural, care include si tipografie, in capitala simbolica a Transilvaniei. In cursul  lunii ianuarie 2019 Cotidianul a publicat un articol intitulat “ O banda organizata vrea sa lichideze Imprimeriile Nationale “ in care  a fost prezentata situatia critica din Compania Nationala a Imprimeriilor(CNI) Coresi SA, din care face parte Imprimeria Ardealul Cluj. In ultimele sase luni situatia s-a agravat ajungandu-se la blocarea activitatii imprimeriilor din Cluj-Napoca si Oradea.

Guvernul Ungariei finanteaza un centru cultural la Cluj

Guvernul de la Budapesta a alocat aproape 13 milioane de euro Fundatiei pentru Scoala, un ONG de casa al UDMR condus de Nagy Zoltan Levente, seful de cabinet al presedintelui UDMR, Kelemen Hunor, pentru edificarea a doua centre culturale, care vor purta denumirea “ Casa Maghiara “, in orase fanion ale Transilvaniei, Cluj-Napoca si Oradea. Pentru centrul cultural din Oradea au fost alocate aproape 8 milioane de euro, din care a fost cumparat Palatul Sonnenfeld, situat intr-o zona ultracentrala ( pe strada Moscovei ), in care vor functiona trupa locala de teatru Szgligligeti, o biblioteca, sali de curs, sali de expozitii, birouri ale asociatiilor pedagogice si culturale ale minoritatii maghiare). Pentru centrul cultural din Cluj-Napoca au fost alocate 5 milioane de euro si a fost cumparata o cladire care a apartinut fostei asociatii culturale interbelice Minerva, situate de asemenea intr-o zona ultracentrala ( pe strada Samuel Brassai ), pe locul careia a demarat construirea unui nou imobil, in care va fi amenajata si o tipografie.

In acelasi timp, intr-un mod absolut neserios, chiar stupid, Guvernul Romaniei este pe cale sa abandoneze Imprimeria Ardealul din Cluj-Napoca tocmai in anul  in care se implinesc 100 de ani de la infiintarea primei tipografii romanesti din capitala simbolica a Transilvaniei. In 1919, la un an de la unirea Transilvaniei cu Romania, la Cluj-Napoca a fost infiintata prima tipografie romaneasca din Cluj-Napoca, denumita Tipografia Nationala, ale carei continuatoare postbelice sunt Intreprinderea Poligrafica Cluj ( 1948-1991 ) respectiv Imprimeria Ardealul Cluj ( din 1991 pana in prezent ). In 1969 a fost sarbatorit semicentenarul primei tipografii romanesti din urbea de pe Somes, ocazie cu care a fost tiparita o carte in acest sens, al carei cuvant inainte a fost scris de reputatul istoric si academician Constantin Daicoviciu, rectorul de atunci al Universitatii Babes-Bolyai. La inceputul acestui an, reprezentantii Imprimeriei Ardealul    au decis sa aniverseze centenarul primei tipografii romanesti din Cluj, inclusiv  prin reeditarea cartii publicate in 1969, sens in care s-au adresat actualului rector al Universitatii Babes-Bolyai, reputatul istoric Ioan Aurel Pop, care este si presedintele Academiei Romane, pentru a scrie un cuvant inainte.

 Numai ca aceasta aniversare simpolica nu va mai avea loc pentru ca in lunile ce au urmat, cum numai la noi la romani se poate intampla, a venit un adevarat tavalug de decizii absurde, nelegale si nejustificate ale unei clici mafiote de la Bucuresti, care, sub privirea ingaduitoare a Ministerului Culturii, au pus la cale inchiderea cu orice pret a Imprimeriei Ardealul si vanzarea pe bani frumosi a activelor acesteia, terenurile detinute in centrul Clujului fiind vanate de o haita de afaceristi imobiliari. Imprimeria Ardealul detine un teren de un hectar si jumatate la sediul sau, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, si un teren de 8 ari pe strada Samuel Brassai. Terenul de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 este evaluat, la preturile de piata din Cluj-Napoca, la circa 30 milioane de euro. Potrivit surselor noastre, ar fi interesati sa cumpere acest teren dezvoltatorul imobiliar care a construit pe acelasi bulevard The Office, cea mai mare cladire de birouri din Cluj-Napoca,pe care a vandut-o recent firmei Dedeman, oameni de afaceri legati de Banca Transivania, oameni de afaceri legati de UDMR, Universitatea Babes-Bolyai. Cu doua saptamani in urma, s-a prezentat la sediul Imprimeriei Ardealul un grup de chinezi din Hong-Kong, care si-au exprimat intentia de a cumpara cladirea si terenul aferent, pentru a amenaja un centru comercial.

Un milion pentru Ponta si/sau pentru SIE?

Imprimeria Ardealul Cluj este sucursala a CNI Coresi SA, in care actionar unic este Statul Roman, reprezentat prin Ministerul Culturii si Identitatii Nationale. CNI Coresi isi desfasoara actualmente activitatea la Bucuresti, avand sediul central in Casa Presei Libere,  si in doua sucursale, Imprimeria Ardealul Cluj si Imprimeria de Vest Oradea. Anterior a mai avut doua sucursale, Imprimeria Moldova Bacau si Imprimeria Oltenia Craiova, dar acestea au fost desfiintate intr-un mod fraudulos si pagubos. In toamna anului 2013, CNI Coresi a intrat in procedura de insolventa, in urma unor demersuri frauduloase ale administratorului special de atunci, Marius Ilie Bogdan, care a fost numit in aceasta functie dupa preluarea guvernarii de catre USL, fiind un apropiat al premierului Victor Ponta, caruia i-a fost subaltern in Corpul de control al primului-ministru Adrian Nastase. Amicul Ilie a vrut sa vanda toate sucursalele CNI Coresi, dar a reusi sa-si faca mendrele doar cu Imprimeria Oltenia Craiova. Desi CNI Coresi primise initial o oferta ferma  de 2,232 milioane de euro de la un dezvoltator imobiliar cunoscut si ar fi trebuit sa organizeze  licitatie, administratorul special Ilie a vandut, prin negociere directa, activele ultracentrale ale Imprimeriei Oltenia Craiova( constructii si teren in suprafata de 1,44 ha) cu numai 1,355 milioane de euro unui SRL de-abia infiintat si aflat sub controlul sau( SC Dapo Euro Imob), care nu mai desfasurase activitati comerciale si avea in cont doar 519 lei. In scurt timp, SRL-ul respectiv a revandut terenul si constructiile, cu aproape un million de euro mai mult, unui dezvoltator imobiliar care a construit un hypermarket Kaufland.

 Afacerea din care s-a castigat un milon de euro in detrimentul CNI Coresi a fost derulata in prima parte a anului 2014, in care au avut loc alegeri europarlamentare si alegeri prezidentiale, la care Victor Ponta a fost candidatul PSD. Cel mai probabil a fost o operatiune de facut bani pentru partid, avand in vedere ca in aceeasi perioada administratorul special Ilie a solicitat unui director de sucursala suma de 10.000 de euro pentru campania PSD pentru alegerile europarlamentare si suma de 10.000 de euro pentru campania electorala a lui Victor Ponta. Vanzarea frauduloasa si foarte paguboasa a fost realizata cu ajutorul direct si substantial al avocatului Marius Cristian Ghita, reprezentantul Victrix Capital SPRL, care a fost desemnat nelegal administrator judiciar al CNI Coresi, la propunerea administratorului special Ilie. Avocatul Ghita a fost se pare coleg de facultate cu Victor Ponta, dar acestia sunt legati si prin generalul Silviu Predoiu, care a fost seful operativ al SIE( in care Ponta a fost ofiter acoperit, cu gradul de capitan si numele conspirativ Prunaru) din 2005 pana in vara anului 2018. Dupa pensionarea acestuia, Ponta a anuntat cu mare tam-tam ca generalul Predoiu a devenit consilierul sau pe probleme de siguranta nationala, in calitate de presedinte al Pro Romania.

  In scurt timp, Jurnalul National a dezvaluit ca generalul Predoiu si-a deschis o firma de consultanta, care are sediul intr-un apartament de pe Bulevardul Ion Mihalache in care functioneaza societatea de insolventa Victrix Capital SPRL, al carei coordonator este avocatul Ghita. Dupa aceasta dezvaluire de presa, generalul Predoiu si avocatul Ghita si-au deschis un birou nou intr-un apartament de pe strada Bucur, care este situat intr-un imobil care a apartinut se pare SIE. Sa fie Victrix Capital SPRL  o societate de insolventa acoperita a SIE, care are drept scop acapararea unor halci din economia nationala prin repartizarea spre lichidare a unor companii de stat sau private? Victrix Capital SPRL a fost desemnata administrator judiciar si pentru alte societati cu capital de stat, cum ar fi SC Hercules SA Herculane, avocatul Ghita fiind anchetat de DIICOT pentru devalizarea substantiala a activelor acestei societati hoteliere. Aceasta firma de insolventa a realizat numeroase proceduri de lichidare voluntara si judiciara incredintate de institutii financiar- bancare importante, precum Bancpost SA si Banca Transilvania, alaturi de autoritati publice, ca Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat.

Un asasin economic numit Avramoiu

In 13 septembrie 2018, la propunerea Ministerului Culturii si Identitatii Nationale, a fost desemnat administrator special si director general al CNI Coresi, Pavel Avramoiu, care de la numire si pana la revocare si-a exprimat clar, prin vorbe si fapte, intentia de a lichida rapid compania, pe care o etichita drept “un hoit”, prin vanzarea activelor sale. Noul administrator special Pavel Avramoiu si fostul administrator special Marius Bogdan Ilie se aflau in relatii apropiate de prietenie, fiind anterior colegi la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului ( 2005-2009 ), unde Avramoiu a detinut functia de director general al Directiei Generale Monitorizare Contracte Postprivatizare, si la Primaria Municipiului Bucuresti ( 2009-2012 ), unde Avramoiu a fost consilier al primarului general Sorin Oprescu. In anul 2012 au beneficiat amandoi de alte sinecure politice: Ilie a devenit director general interimar la CNI Coresi, iar Avramoiu a devenit administrator special la World Trade Center Bucuresti SA.

Potrivit unor informatii aparute in presa, in perioada in care a detinut functia de director general al Directiei Generale Monitorizare Contracte Postprivatizare din AVAS, Avramoiu a fost implicat in afaceri tenebroase si paguboase legate de doua mari societati comerciale din Romania: SC Timpuri Noi SA Bucuresti si SC Fortus SA Iasi. Astfel, in perioada 2005-2006, Avramoiu ar fi intervenit la doi directori succesivi de la SC Timpuri Noi S.A. pentru vanzarea terenului de 5, 5 ha., pe care era amplasata fabrica si care este situat in centrul Bucurestiului. Avramoiu a intervenit pentru vanzarea terenului respectiv unei societati de afaceri imobiliare , Raiffesen Evolution , care facuse o oferta de 13 milioane de euro, in conditiile in care terenul era evaluat la 30 milioane de euro. Coincidenta face ca in perioada respectiva firma Raiffesen Evolution a fost reprezentata de avocatul Octavian Avramoiu, fiul directorului general Pavel Avramoiu de la AVAS. Ulterior, o firma apartinand fiului lui Avramoiu , denumita Neo , a fost implicata in trei proiecte imobiliare de anvergura , intitulate Neo Floreasca Lake, Neo Mamaia si Neo Timpuri Noi.

 Conform unui raport al Corpului de Control al Primului Ministru intocmit in octombrie 2009 , in urma verificarilor efectuate la SC Fortus SA Iasi, principalele nereguli constatate au fost vanzarea actiunilor Fortus la un pret de 35 de ori mai mic decat pretul stabilit in caietul de sarcini si aprobarea de AVAS a unor acte aditionale la contract dupa incheierea efectiva a acestora. Principalul vinovat este, potrivit acestui raport, Pavel Avramoiu , care a detinut in perioada respectiv functia de director general al Directiei Generale Monitorizare Contracte Postprivatizare din AVAS.Tot potrivit unor relatari din presa, in perioada in care a detinut functia de administrator special al SC World Trade Center Bucuresti SA, Pavel Avramoiu a fost implicat in mai multe scandaluri generate de intentiile sale de instrainare paguboasa a unor active ale acestei firme , care detine complexul World Trade Center si Hotelul Pullman din Bucuresti. O alta “ performanta” a lui Avramoiu a fost aceea ca a bagat in faliment societatea cu capital de stat Horticola SA, la care a fost presedintele Consiliului de Administratie timp de sase ani.

Imprimeria Ardealul, tinta principala a unei clici dambovitene

 După ce a fost desemnat administrator special şi director general al CNI Coresi , Pavel Avramoiu a modificat organigrama companiei prin înfiinţarea a două noi posturi de directori (director comercial şi director pentru reconstrucţie şi dezvoltare comercială tipografie), în care a numit două cunoştiinţe apropiate, respectiv pe Radu Sofian şi Alin Lupsan . Acestia au fost numiti in functii fara sa fie organizat vreun concurs sau alta procedura de selectie si fara sa aiba pregatirea si expertiza necesara. Conform unor surse din companie, directorul comercial Radu Sofian a fost angajat anterior in Politia Locala a Sectorului 5 din Municipiul Bucuresti si ar fi fratele unei amante a lui Avramoiu, iar directorul pentru reconstrucţie şi dezvoltare comercială tipografie, Alin Lupsan, este de profesie inginer agronom si ocupatia sa anterioara a fost de distribuitor de pizza. Amandoi directorii au primit salarii lunare de 13.000 lei, in conditiile in care majoritatea angajatilor companiei au salariul minim pe economie.

  In perioada ianuarie- mai 2019 administratorii speciali si administratorul judiciar ai CNI Coresi SA au initiat si au adoptat o serie de decizii si masuri nelegale sau nejustificate care au afectat grav, chiar iremediabil, activitatea Sucursalei Imprimeria Ardealul Cluj. Toate acestea dupa ce Imprimeria Ardealul reusise in anul precedent sa-si achite datoriile si sa intre pe profit. In urma propunerii formulate in acest sens de catre administratorul special Avramoiu in data de 21 ianuarie 2019, administratorul judiciar Victrix Capital SPRL a solicitat Comitetului creditorilor CNI Coresi SA aprobarea vanzarii activului Sucursala Imprimeria Ardealul Cluj si aprobarea disponibilizarii personalului de la sucursalele Imprimeria Ardealul Cluj si Imprimeria de Vest Oradea. Aceste solicitari s-au aflat pe ordinea de zi a sedintei Comitetului creditorilor din 1 februarie 2019, cand acest comitet a aprobat insa numai solicitarea de disponibilizare a personalului de la sucursalele din Cluj si Oradea.Solicitarile si hotararea adoptata sunt nelegale intrucat nu erau in competenta de decizie a Comitetului creditorilor (conform prevederilor art. 17 alin. 1 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei) si constituiau modificari si incalcari majore ale planului de reorganizare in forma in care a fost confirmat prin sentinta civila a Tribunalului Bucuresti nr. 5982/25.10.2017.

In urma acestei hotarari nelegale, administratorul special Avramoiu  a emis, in intelegere cu administratorul judiciar, decizia nr. 8/19.02.2019, prin care s-a dispus, in principal, revocarea dreptului de semnatura al directorilor de la Imprimeria Ardealul Cluj si Imprimeria de Vest Oradea  si aducerea la cunostinta administratorului special, spre aprobare, a tuturor documentelor emise sau primite de aceste sucursale. O astfel de masura a fost generatoare de birocratie si de lipsa de operativitate in conditiile in cara trebuiau transmise spre aprobare administratorului special inclusiv simple somatii sau notificari de plata catre beneficiari sau chiriasi, delegatii pentru reprezentarea companiei in dosare aflate pe rolul instantelor de judecata ori pentru solicitarea de inscrisuri de la anumite institutii publice, ca Oficiul Registrului Comertului sau Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Pentru aprobarea ordinelor de plata sau a unor acte aditionale s-a asteptat, de regula, un numar mare de zile, uneori chiar saptamani. Totodata, in urma revocarii dreptului de semnatura al directorului Sucursalei Imprimeria Ardealul Cluj, nu au mai putut fi emise si semnate somatii sau notificari de plata pentru beneficiarii sau chiriasii cu debite si nu au mai putut fi incheiate acte aditionale la contractele de inchiriere sau la contractele de prestari servicii tipografice.

Avramoiu and Co urmaresc disponibilizarea angajatilor

Ulterior, prin decizia emisa de administratorul special Avramoiu sub nr. 10/22.02.2010, s-a dispus revocarea dreptului la semnatura in relatiile cu unitatile bancare si de trezorerie al persoanelor imputernicite de la Sucursala Imprimeria Ardealul Cluj, incepand cu directorul Mircia Giurgiu. Iar, prin decizia emisa de acelasi administrator special sub nr. 13/25.02.2019, a fost infiintata o noua organigrama  la Sucursala Imprimeria Ardealul Cluj, care prevedea doar doua posturi: sef administrativ-contracte si tehnolog-contracte servicii tipografice. Concomitent,  Avramoiu a solicitat, in mod repetat , sucursalelor Imprimeria Ardealul Cluj si Imprimeria de Vest Oradea sa transmita la sediul central, in regim de urgenta, o serie de documente, insistand asupra trimiterii dosarelor de personal ale salariatilor si copiilor de pe actele de identitate ale acestora, in vederea emiterii preavizelor de incetare a contractelor individuale de munca.Tot in acest scop,  Avramoiu  a trimis in data de 13 martie 2019 o comisie constituita din patru membri (director comercial, director pentru reconstructive si dezvoltare activitate tipografie, sef Serviciu Financiar-Contabil si consilier juridic) la sediul Imprimeriei Ardealul Cluj pentru preluarea in original a documentelor solicitate prin adresele emise anterior si pentru luarea de masuri in vederea inchiderii activitatii de tipografie.Aceste masuri nelegale, abuzive nu au putut fi insa aplicate datorita opozitiei conducerii si angajatilor sucursalei.

Administratorul special Avramoiu a comis si alte acte abuzive si paguboase la adresa angajatilor si a sucursalelor companiei. Astfel, a refuzat sa aprobe plata salariilor angajatilor Imprimeriei Ardealul Cluj pe luna februarie 2019, care trebuiau achitate in data de 11 martie 2019, conform prevederilor din contractele individuale de munca, si a taiat tichetele de masa pentru toti angajatii companiei incepand cu luna februarie,motive pentru care Sindicatul Liber al Tipografilor din Cluj a sesizat Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti. De asemenea, a refuzat sa aprobe plata contravalorii utilitatilor(energie electrica, gaze naturale, apa-canalizare, telefoane, internet) si a serviciilor de paza aferente lunii februarie 2019 pentru sucursala din Cluj. Neplata facturilor restante la energie electrica aferente lunii februarue 2019 a atras  intreruperea furnizarii energiei electrice in dimineata zilei de 15 mai 2019, fapt care a generat blocarea activitatii sucursalei pana in data de 21 mai 2010, cand s-a realizat reconectarea

Pedepsirea directorului de la Cluj

In data de 5 martie 2019, administratorul special Pavel Avramoiu a emis preaviz de concediere directorului Sucursalei Imprimeria Ardealul Cluj, Mircia Giurgiu, iar in data de 18 aprilie 2019 actualul administrator special George-Dragos Constantinescu si  administratorul judiciar Victrix Capital SPRL au emis decizie de concediere a acestuia, cu motivatia desfiintarii postului detinut. Aceasta decizie este vadit nelegala si a fost contestata in justitie pentru urmatoarele motive: 1.decizia de concediere nu a fost motivata in sensul dispozitiilor art. 76 alin. 1 lit.a din Legea nr. 53/2003-Codul Muncii si nu a fost emisa o decizie prealabila de desfiintare a postului de director al sucursalei; 2.au fost invocate drept temei de drept dispozitii declarate neconstitutionale prin decizia Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 64/2015(art. 86 alin.6 teza I din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei); 3.fostul administrator special Avramoiu Pavel, emitentul preavizului de concediere, nu avea capacitate de exercitiu intrucat nu a incheiat niciodata un contract de mandat cu CNI Coresi SA; 4.decizia de concediere nu a fost comunicata pana in prezent lui Mircia Giurgiu, astfel ca nu poate produce consecinte juridice, conform prevederilor art. 77 din Legea nr. 53/2003-Codul Muncii.

Fostul director Giurgiu considera că deciziile prin care i-a fost revocat dreptul de semnatura si prin care a fost concediat reprezintă acte de răzbunare impotriva sa din partea administratorului special Pavel Avramoiu şi a reprezentantului administratorului judiciar Victrix Capital SPRL, avocatul Marius Cristian Ghita, care au fost determinate de faptul că în perioada anterioară a transmis, in conformitate si cu Legea avertizorului public, Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, în calitate de reprezentant al acţionarului unic al Companiei Naţionale a Imprimeriilor Coresi SA, Statul Roman, informări şi sesizări privind acte nelegale şi prejudiciabile ale administratorului special şi administratorului judiciar, solicitând revocarea respectiv înlocuirea acestora. Totodată, în dosarul Tribunalului Bucureşti nr. 29785/3/2013, având ca obiect insolvenţa CNI Coresi, a formulat cerere pentru înlocuirea administratorului judiciar, contestaţie împotriva deciziei Comitetului creditorilor din 1 februarie 2019, prin care s-a aprobat disponibilizarea personalului de la sucursalele Imprimeria Ardealul Cluj şi Imprimeria de Vest Oradea, la propunerea administratorului judiciar şi a administratorului special, şi contestaţie împotriva raportului de activitate al administratorului judiciar pe perioada 6 decembrie 2018-29 martie 2019.

O  angajare nelegala si o revocare tarzie

 In urma numeroaselor sesizari si reclamatii, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale a convocat, din pacate destul de tardiv, Adunarea Generala a Actionarilor CNI Coresi in vederea schimbarii lui Pavel Avramoiu din functiile detinute.Prin hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor din 27 martie 2018, s-a constatat încetarea calităţilor de administrator special şi de director general ale lui Pavel Avramoiu şi a fost desemnat administrator special George Dragoş Constantinescu. Avramoiu a rămas insa în continuare în funcţia de director general al companiei, invocând un contract individual de muncă încheiat cu administratorul judiciar Victrix Capital SPRL. Avocatul Marius Cristian Ghita a incheiat, in numele CNI Coresi,  contractul individual de munca nr. 1387/09.01.2019 cu Pavel Avramoiu, pentru functia de director general al companiei, desi acesta ar fi trebuit sa incheie un contract de mandat cu compania,  si nu aluat masuri pentru aplicarea imediata a Hotararii AGA din 27 martie 2019 in privinta acestuia. Administratorul judiciar nu era abilitat prin lege sau printr-o hotarare a Adunarii Generale a Actionarilor sa incheie un asemenea contract individual de munca, Avramoiu  trebuind sa incheie un contract de mandat cu CNI Coresi , pentru functia de administrator special. Dupa o luna, respectiv in 24 aprilie 2019, Avramoiu si-a dat demisia din functia de director general, cu un preaviz de 45 de zile, prevazut in contractul de munca incheiat, ramanand astfel in functie pana la finele lunii iunie.

 Prin modul in care a procedat, administratorul judiciar a prejudiciat compania cu valoarea salariilor de care a beneficiat Avramoiu inca trei luni pentru functia de director general. Administratorul judiciar nu a procedat la punerea imediata in aplicare a hotararii AGA, cum a procedat in cazul administratorului special si directorului general anterior, Marius-Cristian Caluti. Cu toate ca nu a incheiat contract de mandat pentru functia de administrator special, administratorul judiciar Victrix Capital SPRL a incercat sa-l favorizeze pe fostul administrator special Avramoiu si sa-i asigure un folos material necuvenit si prin faptul ca a convocat Comitetul creditorilor si a solicitat acestuia aprobarea unei remuneratii nete de 3.500 euro/luna din averea debitoarei CNI Coresi pentru acesta, dar solicitarea i-a fost respinsa.

Dezastru favorizat de Ministerul Culturii

Caracterul nelegal sau nejustificat al deciziilor sau masurilor fostului administrator special Avramoiu este confirmat de schimbarea sa din functiile de administrator special si director general, prin Hotararea Adunarii Generale a Actionarilor CNI Coresi din 27 martie 2019, la cererea Ministerului Culturii. Toate aceste decizii si masuri constituie incalcari ale planului de reorganizare al CNI Coresi si erau de natura sa atraga intrarea in faliment a companiei. Toate aceste decizii si masuri au creat si au intarit in randul angajatilor Imprimeriei Ardealul Cluj convingerea ca se urmareste inchiderea activitatii sucursalei, disponibilizarea personalului si vanzarea terenurilor si constructiilor aflate in proprietatea acesteia. Aceasta convingere a fost amplificata de faptul ca, de la numire si pana in prezent, fostul administrator special si director general Avramoiu Pavel si cei doi directori numiti de acesta nu au asigurat niciun contract si nicio comanda pentru lucrari tipografice la Imprimeria  Ardealul. Toate aceste decizii si masuri au influentat negativ activitatea sucursalei, au generat un stres permanent in randul angajatilor, au alterat climatul de munca si au influentat negativ eficienta muncii. Actualmente, activitatea Imprimeriei Ardealul este blocata, majoritatea angajatilor trebuind sa plece in concediu, intrucat nici actualul administrator special nu a asigurat vreun contract sau vreo comanda de lucrari dupa concedierea directorului Mircia Giurgiu, care, asa cum am aratat reusise o relativa redresare a sucursalei. Multi furnizori si beneficiari au incetat relatiile cu sucursala, iar multi chiriasi au reziliat contractele de inchiriere, Imprimeria Ardealul fiind privata astfel de surse sigure de venit. Au plecat si angajati, iar cei ramasi traiesc cu teama disponibilizarii si cu grija zilei de maine.

 La asta a dus managementul fraudulos si pagubos al administratorului judiciar si al administratorilor speciali ai CNI Coresi si politica neghioaba a Ministerului Culturii si Identitatii Nationale. Halal minister si identitate nationala daca nu a fost in stare sa salveze prima tipografie romaneasca din capitala simbolica a Transivaniei, care este pusa pe butuci tocmai in anul in care trebuia sa aniverseze un centenar de la infiintarea sa. Ministrul Culturii, Daniel Breaz, ar trebui sa ia lectii de la guvernul de la Budapesta in ce priveste apararea identitatii nationale, cu atat mai mult cu cat este originar din Alba-Iulia, capitala  Marii Uniri, unde este rectorul Universitatii 1 Decembrie 1918. Culmea imbecilitatii romanesti este ca, in cursul lunii iunie,  acest ministru si-a trimis corpul de control sa verifice activitatea Imprimeriei Ardealul pe ultimii trei ani, in loc sa-i verifice pe maharii de la Bucuresti care au dus CNI Coresi spre faliment. Pentru situatia dezastruoasa de la Imprimeria Ardealul este vinovata si justitia noastra mioritica, recte Tribunalul Bucuresti, Sectia a VI-a Civila, care a amanat cererea de inlocuire a a administratorului judiciar si a respins celelalte cereri privindu-l pe acesta. Iar, in alte cazuri, vajnicele DNA si DIICOT au musamalizat toate sesizarile penale formulate impotriva asasinilor economici ai CNI Coresi( Marius Bogdan Ilie, Pavel Avramoiu, Marius Cristian Ghita ),inclusiv pe cele formulate de Corpul de control al primului- ministru.

Valer Marian