BREAKING NEWS

Batalie intre traseisti la Turda

In judetul Cluj PNL a racolat in actualul sezon politic in jur de 20 de primari alesi in 2016 pe listele PSD. Doua treimi dintre acestia candideaza la alegerile locale din 27 septembrie a.c. pe listele PNL, iar o treime vor concura pentru un nou mandat ca independenti. Primul primar pesedist racolat de PNL in judetul Cluj a fost edilul sef al municipiului Turda, Cristian Matei, care a fost preluat in toamna anului trecut, la pachet cu deputata social-democrata Cristina Burciu (care i-a fost subalterna si este pupila sa politica) inaintea motiunii de cenzura soldata cu caderea guvernului PSD condus de Viorica Dancila, cand PNL a avut nevoie de voturi ca de aer. Racolarea primarului Matei si a anonimei sale pupile a fost perfectata de primarul Clujului, Emil Boc, si de finul sau Alin Paunel Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj, care le-au promis realegerea ca primar respectiv ca deputat pe listele PNL.


Convertirea primarului Matei de la socialism la liberalism
Cristian Matei se afla la primul mandat de primar al municipiului Turda, fiind ales in aceasta functie in iunie 2016, cand i-a succedat controversatului Tudor Stefanie, care a fost edil sef in perioada 2004-2016, din partea PDL. Profesor de liceu, Matei a detinut diverse functii de conducere in organizatia locala a PSD, pana ce a devenit presedintele acesteia, si a avut mai multe mandate de consilier local, in care nu s-a remarcat in mod deosebit. Dupa ce a devenit liderul pesedistilor turdeni si seful opozitiei in Consiliul Local, a inceput sa cocheteze si sa cante pe strunele primarului pedelist Tudor Stefanie, astfel ca acesta i-a asigurat consecutiv doua sinecure importante: functia de presedinte al Consiliului de administratie al SC Salina Turda SA, respectiv functia de director al Companiei de Apa Ariesul Turda (care deserveste municipiile Turda si Campia Turzii, precum si 11 comune din zona). In plus, primarul Stefanie l-a ajutat sa obtina un spatiu comercial generos, respective un etaj al unei cladiri, pentru firma sa SC Credo SRL. Astfel se explica ca dupa ce a devenit primar al Turzii, Matei a fost deosebit de culant si protector cu afacerile si abuzurile predecesorului sau Stefanie, care a fost cercetat in peste 30 de dosare penale. Noul edil sef nu a demarat niciun control si nu a formulat nicio sesizare cu privire la fapte si acte nelegale si prejudiciabile savarsite de Stefanie in cursul celor trei mandate de primar si nu a indreptat nicio nelegalitate a acestuia. Dimpotriva, a preluat si el metehnele si ghesefturile predecesorului sau.
Principala realizare a primarului Matei dupa primul sau an de mandat a fost, conform unui bilant realizat si publicat de organizatia PNL Turda, care-l numea atunci „un mic dictator”, promovarea in functii publice a unor membri de familie si a unor membri de partid apropiati, cu care a format la nivelul orasului o grupare de interese menita sa-i sustina ambitiile politice si interesele economico-financiare. Ginerele sau Bogdan Bobic a fost numit in functia de director al Companiei de Apa Ariesul, pe care, asa cum am aratat, a ocupat-o el insusi anterior. Multiubita sa nora, Gianina Silvia Matei, cu care traieste sub acelasi acoperis, a fost numita director al Scolii Teodor Murasanu din Turda, la care finantarea este asigurata de primaria condusa de tata socru. Totodata, a angajat in aparatul primariei si in servicii publice subordonate acesteia cel putin 15 protejati, consilieri locali si membri de partid. Nu in ultimul rand, Matei si-a pus un om de incredere, pe Dorin Apahidean, administrator public al municipiului Turda si presedinte al Consiliului de administratie al SC Salina Turda SA, iar pe fiica acestuia, o pseudojurnalista care-l proslaveste zi de zi, a naimit-o purtator de cuvant al primariei.
In anii care au urmat, primarul Matei a asigurat cu nerusinare diverse avantaje si altor membri ai familiei, precum si altor amici ai sai. In prima parte a anului 2018, Primaria Turda a alocat suma de 2,5 milioane de lei pentru reabilitarea scolii la care a fost unsa directoare nora sa Gianina. La finele anului 2018, Primaria Turda i-a vandut fiului sau Ionut Matei un teren de aproape 700 mp cu 12 800 euro, un pret subevaluat cu mai multe mii de euro conform expertilor in materie. Fiica si nora primarului de Turda, Oana si Gianina Matei, au fost implicate in tocarea sumei de 500 000 de euro dintr-un program social de instruire a unor namolari pentru Salina Turda. In cursul mandatului sau de primar, Matei a favorizat o serie de firme apropiate, ca Green Security SRL Turda, Silenius SRL Turda si Deltamed SRL Cluj-Napoca, indeosebi cu lucrari pentru reabilitarea sau repararea strazilor din municipiul Turda. Edilul sef al Turzii a avut de unde sa imparta avand in vedere ca, in timpul guvernelor PSD din perioada 2017-2019, municipiul Turda a beneficiat de finantari guvernamentale si europene de circa 100 milioane de euro. Cu cateva saptamani inaintea dezertarii lui Matei din PSD, guvernul Dancila a alocat municipiului Turda suma de 33 milioane de lei pentru reparatii si modernizare drumuri. Matei a reusit sa intre sub pielea fostului presedinte al PSD, Liviu Dragnea, si a fost unul din cei mai favorizati primari din Romania. Cu toate acestea, la momentul prielnic a tradat fara rusine PSD pentru PNL.
Candidatul Pro Romania, in a cincea blana politica
Principalul concurent al primarului Matei este un alt traseist politic, Mircea Irimie, fost viceprimar, deputat si secretar de stat, care candideaza din partea Pro Romania, partidul balama al fostului premier Victor Ponta . Dupa ce a activat mai bine de un deceniu in PSD, Irimie a fost ani buni un membru infocat al PDL, facandu-si ucenicia la scoala fostului primar Stefanie, care l-a promovat in functia de viceprimar al Turzii in perioada 2008-2012, anii de glorie ai regimului Basescu. Tot cu ajutorul primarului Stefanie, Irimie a devenit deputat PDL in Parlamentul Romaniei in decembrie 2012. Ulterior, a trecut din PDL in PC, dupa care a ajuns in ALDE. Dupa incheierea mandatului de deputat, a fost numit secretar de stat din partea ALDE in Guvernul Grindeanu, la Ministerul Consultarii Publice si Dialogului Social. Pro Romania este deci al cincelea partid in care-si gaseste culcus Mircea Irimie. Aspirantul la fotoliul de primar al Turzii are de lamurit anumite aspect controversate legate de participarea sa la evenimentele sangeroase din decembrie 1989 si de afacerile derulate in perioada in care a fost viceprimar si parlamentar.
In dimineata zilei de 23 decembrie 1989, pe fondul diversiunilor lansate la nivel national dupa fuga cuplului dictatorial in ziua precedenta, la Turda un grup de revolutionari a luat arme si munitie din sediul local al Securitatii, iar altor civili le-au fost distribuite arme aduse din intreprinderi si unitati militare turdene. In conditiile create prin inarmarea civililor, in perioada 23-26 decembrie 1989, pe teritoriul municipiului Turda au avut loc numeroase schimburi de focuri, de multe ori fara somatie si fara motivatii reale, ca efect al psihozei intretinute. In perioada respectiva, in Turda au decedat prin impuscare 13 persoane, iar alte 28 de persoane (militari si civili) au fost ranite cu arme de foc. Toate cele 41 de victime au constituit obiectul cercetarilor efectuate la fata locului de o echipa de procurori militari de la Procuratura Militara Cluj, iar concluziile au fost inaintate Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General, planand suspiciunea musamalizarii cazurilor sub presiunea politica a vremii. Printre cei care au primit atunci arma si munitie s-a aflat si Mircea Irimie, care era angajat mecanic la fabrica Turdeana. Mircea Irimie apare pe un tabel intocmit in 24 decembrie 1989, in care sunt consemnate numele si prenumele persoanelor care au primit arme la Turda, seria armei primite si se face la fiecare din acestea mentiunea daca a tras sau nu a tras. In dreptul numelui lui Irimie apare arma cu seria AJ1399 si mentiunea „a tras ”. Daca a impuscat pe cineva, numai el si Cel de Sus mai stiu. Recent, Irimie a recunoscut ca a primit in decembrie 1989 un pistol automat AKM si 10 cartuse, sustinand ca a tras trei focuri de avertisment in aer, fara sa provoace victime.
Candidatul Irimie a avut afaceri infloritoare in perioada in care a fost viceprimar al Turzii, cu firmele sale Roland si Roland Impex. In perioada respectiva a detinut in urbea la conducerea careia se afla o duzina de magazine alimentare, precum si o fabrica de paine, un supermarket, un restaurant (denumit Milenium) si o pizzerie. Cum a reusit sa obtina atatea spatii comerciale ramane inca un mister. In unele din afacerile derulate a fost implicat si verosul primar Stefanie. De exemplu, acesta l-a ajutat sa devina furnizor in programul guvernamental „Cornul si laptele” si i-a aranjat, cu primarul pedelist Mircea Hava de la Alba-Iulia, sa livreze produse de panificatie in judetul Alba, inclusiv la Penitenciarul Aiud. Conform unor surse locale, primarul Stefanie i-a cerut de mai multe ori viceprimarului Irimie sa duca sume mari de bani unor lideri PDL de la Bucuresti, motivand ca numai asa il poate mentine si promova in functii politice. La un moment dat, viceprimarul Irimie a inceput sa acumuleze pierderi si datorii mari la firmele sale, cuantumul acestora ajungand la aproape 40 milioane de lei, iar in oras a circulat zvonul ca ar fi avut cel putin o tentativa de sinucidere din acest motiv. Intr-un asemenea context, in ianuarie 2011, cu concursul lui Stefanie, printr-o inginerie financiara, si-a cesionat firma care detinea magazinele alimentare, restaurantul Milenium si fabrica de paine unui interpus al milionarului Nicu Sarcina, un om de afaceri prosper din Targu-Jiu, care detinea, printre altele, reteaua de magazine Succes si era cunoscut drept un sponsor important al PDL. Dupa o luna si jumatate, firma cesionata a intrat in faliment, dar Irimie a deschis ulterior un restaurant ultracentral in Turda, denumit Alegria, care este administrat de o firma detinuta de fiul sau, SC Nutritia Flavius SRL, la care sotia sa este directoare. Restaurantul este situat intr-un vad comercial foarte bun, la intrarea in piata agroalimentara a orasului, si are o terasa mare, amenajata pe domeniul public. Mircea Irimie a prosperat si dupa ce a devenit parlamentar. Potrivit declaratiei de avere inregistrate la incetarea mandatului de deputat, acesta a cumparat in 2014 o casa de 462 mp in Turda, dupa ce in 2012 cumparase, pe numele fiicei sale minore, o casa de 282 mp in urbea de pe Aries.
La Turda, batalia pentru primarie se da, asadar, intre doi ucenici sau doua clone ale primarului de Trista amintire, Tudor Stefanie. Asa se reinoieste clasa politica!

Valer Marian