BREAKING NEWS

Avertismentul unui simplu cetățean : Nu îndatorați aiurea Municipiul Câmpulung !

Contrariat de aventurile financiare ale edilului șef al orașului Câmpulung, Elena Valerica Lăsconi, un cetățean (al cărui nume nu-l facem public deocamdată) a trimis în atenția Consiliului Local al Municipiului Câmpulung și a politicienilor argeșeni  scrisoarea deschisă de mai jos.

Având în vedere că pe site-ul Primăriei Câmpulung https://www.primariacampulung.ro/index2.php?continut=contact# nu există date de contact ale consilierilor locali, altele decât datele de contact ale primarului, vă rog să retransmiteți consilierilor din Consiliul Local al Municipiului Câmpulung, din partidul dumneavoastră, adresa din atașament.

Vă mulțumesc.

Către:  Consiliul Local al Municipiului Câmpulung

Stimate doamne, stimați domni

Subsemnatul …………., domiciliat în Câmpulung, …………………… , în legătură cu proiectul de Hotărâre nr.189/19.08.2022, cu privire la contractarea unui împrumut de 55.000.000 de lei pentru finanțarea proiectelor de investiții de interes local, vă supun atenției următoarele:

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local din 20.10.2022, primarul Municipiului Câmpulung va propune contractarea unui credit în valoare de 55.000.000 RON, rambursabil în 15 ani, pentru asflatarea câtorva străzi secundare.

Vă cer ca, prin votul dvs., să nu aprobați contractarea acestui credit, având în vedere următoarele:

Circa 33.000.000 RON din această sumă va fi folosită pentru reabilitarea a numai două străzi – Leculești și Valea Bărbușii, amplasate într-o zonă subpopulată, dar în care își are domiciliul primarul Lăsconi Valerica.

Apreciez că nu este oportun ca orașul să se îndatoreze pentru o perioadă de 15 ani, asumându-și niște proiecte cu impact zero pentru majoritatea covârșitoare a cetățenilor, cu impact zero pentru economia locală sau turismul  din zonă, în condițiile în care alte proiecte din Câmpulung, cu adevărat importante, au fost începute, dar nu au fost finalizate.

Au fost începute mai multe proiecte de investiții controversate, la prețuri supraevaluate:

– „Bulevardul Pardon” – este un proiect ratat, de circa 2 milioane de euro,

– „Amenajare spații verzi” și „Piața Neacșu” – proiecte supraevaluate, în valoare  de circa 3 milioane de euro,

– „Supraveghere video” – proiect supraevaluat de circa 3 milioane de euro

și multe altele, mai „mărunte” de câteva zeci sau sute de mii de euro.

…Iar acum apare proiectul de asfaltare a câtorva drumuri secundare, în valoare de 12 milioane de euro .

Suntem la un pas de război, aș spune „la propriu și la figurat”, este recesiune economică globală, cu consecința imediată a creșterii costului vieții, vine iarna, iar dumneavoastră vi se va cere votul pentru a îndatora orașul până în 2037, ca să aibă primarul asfalt la poartă.

Chiar este nevoie de acest credit de 12 milioane de euro? Nu mai poate aștepta până vedem cum se încheie actuala criză globală, care, logic, nu va ocoli nici orașul nostru?

Nu în ultimul rând, astfel de proiecte, cum ar fi construcția de drumuri  și poduri, ori amenajarea celor existente, construcția de unități de interes public (cămine culturale, baze sportive etc.) și multe altele sunt, în general, obiective eligibile pentru finanțare din fonduri nerambursabile.

La Câmpulung nu se finanțează astfel de lucrări din fonduri nermbursabile pentru că investițiile realizate din fonduri europene sunt strict monitorizate, ori asta nu-i convine primarului – în primii doi ani de mandat ai doamnei Lăsconi Valerica, Municipiul Câmpulung nu a organizat nicio licitație publică deschisă. Niciuna! Toate achizițiile s-au făcut prin încredințare directă, iar cele două proiecte de amenajare parcuri și spații verzi, în valoare de 3 milioane de euro au fost acordate printr-o procedură simplificată, în urma unei competiții manipulate, cu condiții de calificare abuzive, prin care s–a restrâns în mod artificial competiția.

Dincolo de oportunitate și de valorile supraevaluate ale proiectelor, trebuie subliniată opacitatea procesului de achiziție publică. Același grup de firme a acaparat toate proiectele similare: „Bulevardul Pardon” – 2 milioane de euro, „Amenajare spații verzi” și „Piața Neacșu” –3 milioane de euro. Probabil același grup de firme „va câștiga” și acest contract de 12 milioane de euro.

Nu-i cam mult?

Din punctul meu de vedere, toate aceste afaceri enunțate mai sus, în valoare de milioane, iar acum de zeci de milioane sunt imaginea unor infracțiuni de corupție clasice.

Împotriva doamnei Lăsconi Valerica, actualmente primar, dar și a altor angajați ai primăriei, în perioada 2021 – 2022 am formulat mai multe plângeri penale:

– plângere penală pentru fals intelectual și uz de fals, art. 321 și 323 Cod penal

– plângere penală pentru abuz în serviciu, art.297 CP  și împiedicarea sau îngreunarea circulației pe drumurile publice, art. 339 CP, în dosarul „Bulevardul Pardon”,

– plângere penală pentru abuz în serviciu, art.297 CP  – „Amenajare spații verzi” și „Piața Neacșu”.

Toate aceste dosare se află pe rolul mai multor unități de parchet.

Înaintea votului care vi se va cere pe data de 20 octombrie 2022, pentru aprobarea contractării creditului de 55.000.000 de lei, vă rog să reanalizați oportunitatea acestui demers, în condiții de maximă responsabilitate. Veți angaja orașul  la o cheltuială pe care o va acoperi, nu se știe cum, în 15 ani. Se pot întâmpla multe în perioada asta – de exemplu o nouă avarie la conducta de aducțiune apă potabilă a orașului, grav avariată în urmă cu câțiva ani.

Gândiți-vă la orice scenariu și analizați-l ca fiind posibil.

Pentru proiecte cu adevărat importante sau urgente, orașul nu va mai fi eligibil pentru finanțare. În cazul în care veți aproba totuși contractarea creditului de 55.000.000 RON, vă informez că voi urma calea legală, respectiv vă voi solicita printr-o procedură prealabilă anularea HCL, după care mă voi adresa instanțelor de judecată.

Dacă în demersul meu voi constata că au fost săvârșite fapte de natură penală, nu voi ezita să formulez plângere împotriva oricărei persoane vinovate.

Mai mult, dacă acest credit va fi totuși contractat, iar ulterior se va dovedi că măsura nu a fost una oportună, banii au fost deturnați sau cheltuiți pe proiecte supraevaluate, adică ilegal, veți fi răspunzători cât se poate de direct și personal, pentru că prin această notificare v-am informat, iar prejudiciul va fi recuperat de la cei care au votat un asemenea demers anticetățenesc! Dubiul există.

Dumneavoastră aveți libertatea să votați orice, iar eu am libertatea să mă adresez instanțelor de judecată, Curții de Conturi și organelor de cercetare penală.

Și presei.

Vă doresc succes în activitate.

Semnătura                                                                    17.10.2022