BREAKING NEWS

Servicii secrete și afaceri imobiliare (I)

Generalul Coldea și-a mascat pe părinți casa mediteraneeană din satul natal

Mai mulți foști și actuali șefi de servicii secrete au fost implicați în afaceri imobiliare începând de la construirea și închirierea de case până la blocuri rezidențiale. Chestorul Virgil Ardelean, care a fost cel mai longeviv șef al serviciului secret al Ministerului Afacerilor Interne, și-a construit o casă de vacanță în Munții Apuseni, la coada lacului Beliș-Fântânele, și este implicat în construirea unui bloc rezidențial, cu 10 etaje, incluzând spații comerciale și apartamente de locuit, în cartierul Gheorghieni din municipiul Cluj Napoca, unde a achiziționat și a demolat în acest scop fostul complex comercial Feleacul. Generalul Florian Coldea, cel mai longeviv șef operativ al SRI, și-a construit o casă tip mediteraneean în satul natal Tîrnova din județul Arad. Generalul Alexandru Burian, fost director adjunct al serviciului secret al Ministerului Afacerilor Interne și apoi director adjunct al SPP, și-a construit o casă de vacanță în orașul natal Baia Sprie din județul Maramureș, la poalele munților Gutin. Generalul Marcel Opriș, cel mai longeviv șef al STS, și-a construit case de vacanță la mare,  în stațiunea Eforie Nord, și la munte, în localitatea Podu Dâmboviței județul Argeș, unde deține o pădure de 28 ha.

Generalul Coldea, urmașul lui Lică Sămădăul

Comuna Tîrnova din județul Arad este localitatea de baștină a fostului șef operativ al SRI, generalul Florian Coldea. Aici și-a petrecut copilăria, adolescența și o parte din tinerețe, ajutându-i pe părinți la treburile casnice și ale câmpului. Potrivit părinților, i-a ajutat inclusiv să comercializeze cartofi și varză în județele învecinate în care se deplasa cu un autoturism ARO cu remorcă. După școala generală din localitate, Coldea a absolvit Liceul Industrial nr. 11 din Arad, cu profil petrol și gaze, și a urmat doi ani la Institutul Politehnic din Timișoara, până ce a rămas repetent. Cu sprijinul generalului Dan Gheorghe, văr cu mama sa, a continuat studiile la Academia Națională de Informații, iar, după absolvirea acesteia și angajarea la SRI, a venit tot mai rar pe acasă, de obicei vara în timpul concediului ori în perioada sărbătorilor de iarnă.

Tîrnova este o localitate de câmpie situată la 10 km de orașul Ineu la 45 km de municipiul Arad.  Drumul de la Ineu la Tîrnova trece pe lângă hanul “Moara cu Noroc”, devenit cunoscut din romanul cu același titlu al lui Ion Slavici. Hanul a fost extins și modernizat amintind de cel din romanul lui Slavici doar prin câteva exponate. Pe traseul dintre Ineu și Tîrnova se află o singură localitate, Mocrea, în care am remarcat un spital de boli psihiatrice și o fermă de porci aparținând cunoscutului concern american Smithfield, care a achiziționat fostul complex Comtim din județul Timiș. Așadar, în locurile unde hălăduiau în secolul XIX turmele de porci  ale lui Lică Sămădăul, se cresc acum în mod intensiv porci de către cel mai mare concern de profil de pe piața mondială.  Cum s-a aciuat concernul american pe aceste coclauri numai fostul șef operativ al SRI poate ști. Pentru că acesta poate fi considerat un urmaș demn al lui Lică Sămădăul, cel puțin prisma modului de gândire și de acțiune al cunoscutului personaj al lui Slavici : “ Eu voiesc să știu totdeauna cine umblă pe drum, cine trece pe aici, cine zice și cine face și voiesc ca nimeni afară de mine să nu știe”.

Generalul și-a cam lăsat comuna de izbeliște

Comuna Tîrnova are în jur de 6000 de locuitori din care în jur de 1200 sunt ucraineni veniți după Revoluție din nordul județului Maramureș. Populația este îmbătrânită ca în majoritatea satelor românești. Mulți tineri au plecat să-și găsească un rost pe meleaguri străine, iar o parte dintre cei rămași lucrează la fabrici multinaționale din Sebiș și Ineu, unde primesc salariul minim pe economie. În Târnova nu a fost nicio investiție importantă în anii capitalismului postdecembrist. O spălătorie de mașini deschisă cu câțiva ani și-a închis porțile din toamnă. A apărut un club de distracții de noapte, denumit VIP Club, dar acesta funcționează mai mult vara, îndeosebi în weekend-uri. În centrul comunei a fost deschis un bar cu canapele de piele în locul vechiului bufet sătesc, care este frecventat mai mult de tineri. Oamenii mai în vârstă își cumpără băutura și ies să o consume afară, nefiind atrași de luxul canapelelor. În apropierea barului funcționează cu mai mult succes o farmacie și un magazin alimentar.

Oamenii din Tîrnova cu care am stat de vorbă nu erau afectați de schimbarea din funcție a celui mai cunoscut fiu al comunei, generalul Florian Coldea. Au evitat etichetările negative, dar îi reproșează acestuia că nu a prea făcut nimic pentru comună din atotputernicia funcției pe care a deținut-o timp de 12 ani. Drumurile care duc spre comună și cele din interiorul acesteia sunt printre cele mai proaste din județul Arad, fiind pline de hârtoape și nesemnalizate. Localnicii nu au canalizare, iar în această iarnă au avut probleme cu apa potabilă care a înghețat în conductele de aducțiune. Se pare că amicii generalului Coldea care au condus destinele județului Arad, ca fostul președinte al Consiliului Județean, Gheorghe Seculici, fostul prefect Călin Bibart, originar din zonă, și eternizatul primar al municipiului Arad, Gheorghe Falcă, au uitat de comuna Tîrnova.

Casă mediteraneeană cu cameră de înregistrare video

Consătenii spun că generalul Coldea a avut totuși grijă de propria propășire, construindu-și la Tîrnova o casă tip mediteraneean lângă casa părintească. Casa a fost construită în perioada 2013-2014 și are numărul 2, casa părintească având numărul 3. Ambele case sunt situate la intrarea din Tîrnova dinspre municipiul Arad. În spatele casei mediteranene a fost amenajată o mică livadă. Potrivit vecinilor, generalul Coldea a venit destul de rar la noua casă, iar când a venit nu a ieșit deloc prin sat. În vacanțe mai vine la bunici unicul său copil, dar nu este lăsat să iasă prin sat. Deasupra intrării în casă este instalată la vedere o cameră de înregistrare video.

Generalul Florian Coldea și-a consemnat în declarațiile de avere la capitolul ” clădiri” doar două apartamente pe care le deține în București: un apartament dobândit în 2005 ( anul numirii sale în funcția de prim-adjunct al directorului SRI ), în suprafață de 56,33 mp, și un apartament dobândit în perioada 2006-2008, în suprafață de 128.76 mp. La al doilea apartament, situat la ultimul etaj al unui bloc, generalul Coldea și-a adăugat o mansardă. Primul apartament deținut a fost închiriat, soții Coldea obținând, conform declarațiilor de avere un venit anual de 7500 lei din chirie. Ceea ce înseamnă că au închiriat apartamentul respectiv pentru suma de 625 lei lunar ( 140 euro), în condițiile în care, în zone similare din București, chiriile pentru un apartament obișnuit cu două camere se cifrează între 250-300 euro. Să fi devenit soții Coldea atât de buni samariteni cu chiriașii lor ?

Potrivit unor surse, generalul Coldea ar locui de câțiva ani într-un apartament de lux dintr-un ansamblu rezidențial din București. Atotputernicia și longevitatea funcției l-au făcut să îndrăgească luxul dacă avem în vedere și bolidul BMW I8 cu care a fost văzut la anumite unități SRI în ultima perioadă de activitate. Potrivit dezvăluirilor de presă din ultimile luni, generalul Coldea a folosit ca adevărate reședințe case conspirative ale SRI (K2, T14), dotate cu piscină, terenuri de tenis, bufet-restaurant ș.a.

Așteptăm ca Agenția Națională de Integritate să clarifice modul în care generalul Florian Coldea și-a construit casa din localitatea natală Tîrnova și motivele pentru care nu a consemnat-o în declarațiile sale de avere din ultimii ani. Casa nouă a fost înscrisă în Cartea Funciară pe numele părinților săi, Mihail și Ana Coldea, pe care a fost eliberată autorizația de construire. Aceștia nu aveau însă resursele financiare necesare pentru a construi și mobila această casă, având în vedere că sunt pensionari și că pensiile lor, de fost tractorist, respectiv de fostă poștăriță, de abia le ajung pentru traiul de toate zilele. Pe de altă parte, potrivit propriilor mărturisiri, părinții au avut posibilitatea să-l  ajute pe generalul Coldea cu aproape un deceniu în urmă, când au vândut unei familii de ucraineni o altă casă deținută în Târnova cu un miliard de lei vechi ( 100.000 RON) , pe care i-au dat pentru a-i folosi la cumpărarea celui de-al doilea apartament din București. Astfel de tertipuri, cu mascarea proprietății pe părinți sau alte rude apropiate, nu sunt demne de calibrul generalului Coldea.

 

Valer Marian 

Eduard Ovidiu Ohanesian