BREAKING NEWS

AEP și STS au furat poporul cu calculatorul

Despre fraudarea alegerilor în epoca post-decembristă s-a speculat atât înainte cât și după fiecarea campanie electorală. Acuzațiile pe care politicienii le-au aruncat în spațiul public referitoare la furtul voturilor prin manipularea sistemelor de calcul și softwareului folosite nu au fost niciodată anchetate, iar cu excepția pesedistului Liviu Dragnea, condamnat la un an cu suspendare pentru fraudarea referndumului din 2012, vinovații nu au fost niciodată pedepsiți.  

Astfel, arestarea fostului șef al Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, pentru infracțiuni de trafic de influență și spălare de bani, redeschide un lung șir de speculații pe marginea fraudei electorale din ultimul deceniu. Pentru prima dată, procurorii au ocazia să scoată la iveală nu numai persoanele responsabile, cât și instituțiile de forță și uneltele IT folosite în fraudă. Infractorii politicii românești au furat poporul cu calculatorul, motiv pentru care dosarele AEP și STS ar trebui anchetate la pachet.

aepPedelistă bazată în Vâlcea și promovată de anturajul glorios al fostului președinte Traian Băsescu, Ana Maria Pătru este acuzată de magistrați că ar fi luat șpagă de la o infractoare ( Irina Socol, patroana firmei SIVECO), care, pentru a-și ușura situația, a dat-o pe mâna legii pe șefa AEP. Prin sistemele IT achiziționate pe șpagă, AEP manipula datele votanților,  reglementa desfășurarea alegerilor parlamentare, actualiza listele electorale permanente şi întocmea Registrul de Alegători pe baza datelor colectate de la primării, MAI și Direcția de Pașapoarte. De aici și bănuiala că procesul electoral a fost compromise, fiind fraudat în favoarea unui anumit partid politic. Bănuieli confirmate dealtfel, de comportamentul unui funcționar de rang înalt care, fără nicio jenă, după alegerile europarlamentare din 2009, sărbătorea în duminica votului la restaurantul Pescăruş, victoria odraslei prezidențiale Elena proaspăt aleasă europarlamentar, împreună cu șeful statului Traian Băsescu și cu anturajul acestuia.

Să nu fi știut și să nu fi raportat serviciile secrete informații despre obediența instituțiilor statului față de clanul Băsescu ? Nicidecum.

Taurul STS, de la corupție la obediență

Acuze extrem de bine documentate, referitoare la implicarea Serviciului de Telecomunicații Speciale în fraudarea alegerilor prezidențiale din 2009, au fost aduse deopris senatorul Valer Marian. Mai bine de 6 ani, Parchetul s-a făcut că nu vede dovezile. De abia în 2015,  procurorii au catadicsit să deschidă un dosar penal care îl privește pe Marcel Opriș și implicarea STS în frauda electorală.

În ședința Senatului din 22.03.2010 senatorul de Satu Mare, Valer Marian, a adresat șefului Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), generalul Marcel Opriș, o interpelare având ca obiect implicarea nelegală a STS, în favoarea candidatului PDL Traian Băsescu, la alegerile prezidențiale din 06.12.2009, în cadrul unei operațiuni care a avut numele de cod “Taurul”.

„Mai mulţi angajaţi ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) Satu Mare afirmă că în data de 6.12.2009, începând cu ora 13.40, moment în care Mircea Geoană îl depăşea cu mai mult de 5 procente  pe Traian Băsescu, a fost pus în aplicare un plan de rezervă (planul B), la ordinul generalului Marcel Opriş, şeful STS, şi sub coordonarea vicepreşedintelui PDL Adriean Videanu. Concret, STS Satu Mare a avut o derivaţie secretă din schema STS conectată la un server din sediul central al PDL din Aleea Modrogan, având numele de cod „Taurul”. Toate judeţele au avut derivaţie din reţeaua principală, mai puţin municipiul Bucureşti. Potrivit surselor STS, în noaptea de 6 spre 7 decembrie, la ora 3,15,  toate derivaţiile au fost dezafectate sub directa supraveghere a generalului Marcel Opriş, fiecare judeţ decuplându-se pe rând după ce s-au închis şi cheile pe datele finale. Despre acest fapt ştiu doar şefii judeţeni ai STS şi cadrele tehnice, respectiv, doi subofiţeri care au realizat conexiunile. Toate conexiunile au fost operaţionale cu data de 06.12.2009, ora 1,30. Afirmaţia că toate datele au fost transmise prin intermediul telefoanelor mobile şi a telefonului guvernamental (T.O.) este falsă, deoarece toate datele au fost transmise electronic simultan cu cele oficiale. STS a avut inclusiv „spioni” de alarmă care semnalau acustic şi vizual depăşirea în procente a unuia sau altuia dintre candidaţi”, povestea unul dintre angajații STS implicați în operațiune.

Plimbarea și tergiversarea dosarelor

Suplimentar, în data de 25.01.2012 senatorul Marian a prezentat declarația de presă intitulată “Generalul Marcel Opriș, slugoiul prezidențial din fruntea STS”, în care a reiterat implicarea nelegală a serviciului special condus de generalul Opriș în alegerile prezidențiale din decembrie 2009. Senatorul Marian arăta în declarația respectivă că generalul Opriș are  probleme de integritate pentru care trebuie să se sesizeze ANI și DNA întrucât, în perioada în care a deținut funcția de director al STS, o firmă aparținând unor prieteni de familie (soții Dumitru Octavian și Iuliana Nicolau), denumită Quality Business Solutions SRL, la care soția sa Camelia era angajată șef administrativ și contabil, a câștigat și a încheiat 51 de contracte de achiziție publică scoase la licitație de STS, în valoare totală  de 28.748.709 lei fără TVA (peste 7 milioane de euro), iar averea sa a crescut în mod considerabil și dubios.

6În data 18.05.2012 senatorul Valer Marian a sesizat Direcția Națională Anticorupție, căreia i-a transmis declarația de presă susmenționată, solicitând efectuarea de cercetări față de generalul Marcel Opriș pentru faptele semnalate în aceasta. Urmare a acestei sesizări la Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție din DNA  a fost înregistrat, la data de 06.08.2102, dosarul penal nr. 263/P/2012. După un an și jumătate, în care a stat în nelucrare, dosarul a fost declinat Secției de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari din DNA, unde a fost înregistrat sub nr. 20/P/2014, în care a fost începută urmărirea penală cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu respectiv complicitate la abuz în serviciu, în condițiile în care funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Dosarul a mai zăcut un an și jumătate la DNA, fiind emisă o soluție în cauză, respectiv o ordonanță de clasare și declinarea competenței, de abia în data de 23.07 2015, după peste trei ani de la înregistrarea sesizării parlamentarului. Prin ordonanța semnată de procurorul militar locotenent-colonel magistrat Mihai Gheorghe s-a dispus clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu, cu motivarea că faptele nu există. Totodată, s-a dispus disjungerea cauzei și declinarea competenței în favoarea Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel București, pentru continuarea cercetărilor față de generalul Marcel Opriș sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conflict de interese  și referitor la implicarea STS în alegerile prezidențiale din decembrie 2009. Având în vedere că tergiversarea și mușamalizarea cauzei erau evidente, senatorul Marian a formulat plângere împotriva soluției DNA, care i-a fost însă respinsă ca neîntemeiată de procurorul șef adjunct al Secției de combatere a infracțiunilor asimilate faptelor de corupție, Dumitru Silviu Paul, printr-o ordonanță emisă în data de 27.08.2015. Și plângerea formulată împotriva acestei ordonanțe a fost respinsă ca inadmisibilă de către Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Penală, printr-o hotărâre pronunțată în data de 08.10.2015.

Ulterior, dosarul cauzei a fost transmis Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel București, unde a fost înregistrat sub nr. 77/P/2015. În cursul lunii ianuarie 2016 procurorii militari de la această unitate de parchet au demarat cercetări referitor la șeful STS, generalul Gabriel Opriș, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conflict de interese și al implicării STS în alegerile prezidențiale din 2009.

Eduard Ovidiu Ohanesian