BREAKING NEWS

Abuzuri și ilegalități la CEJ Oradea

pin-cejoradeaAdresată: Domnului ministru al Justiției, Robert Cazanciuc

Senator: Valer Marian

Circumscripția electorală: nr. 32 Satu Mare

Colegiul electoral: nr. 1

Grup parlamentar: independent

Obiect: Verificarea abuzurilor și a altor nelegalități sesizate la adresa președintelui Camerei Executorilor Judecătorești Oradea

Sedința Senatului din: 21.09.2015

 

În temeiul art.112 alin.1 din Constituţia României şi art. 162 din Regulamentul Senatului, vă înaintez prezenta

INTERPELARE:

Printr-o sesizare, însoțită de înscrisuri doveditoare, executorul judecătoresc Benone Mihalcea, cu biroul în orașul Negrești Oaș județul Satu Mare, mi-au fost semnalate o serie de abuzuri săvârșite la adresa sa de către președintele Camerei Executorilor Judecătorești (CEJ) Oradea, Gheorghe Beiușan, fost ofițer de securitate înainte de 1989, care a declanșat o adevărată campanie de hărțuire a sa prin efectuarea de anchete disciplinare și aplicarea de sancțiuni disciplinare, urmărind în final excluderea sa din profesie. Această campanie de hărțuire a început în anul 2014 în legătură cu pretinse abateri profesionale comise în dosarele execuționale nr. 141/2010 și nr. 244/2013, având ca obiect punerea în executare a unei sentințe de validare a popririi împotriva debitoarei SC Bella Consulting Construction SRL Satu Mare, referitor la un credit de 3.200.000 de euro obținut de această firmă de la CEC Bank. În cauză CEC Bank s-a eschivat, cu rea credință, de la executarea obligației de poprire, refuzând să elibereze executorului judecătoresc Benone Mihalcea extrase de cont referitor la disponibilitățile SC Bella Consulting Construction SRL și transferând apoi disponibilitățile firmei susmenționate de la Sucursala Satu Mare la Sucursala Lipscani, astfel că nu a fost posibilă executarea popririi în dosarele susmenționate.

Menționez că SC Bella Consulting Construction SRL este o firmă obscură și dubioasă din Satu Mare, care a avut afaceri veroase cu statul, având ca patron un individ cu antecedente penale și apropiat de lumea interlopă, Dumitru Pop, care este cunoscut drept un apropiat al fostului ministru de Interne Vasile Blaga, care i-a fost naș de botez la ultimul său copil. Sesizarea executorului judecătoresc Benone Mihalcea se coroborează cu o sesizare primită din partea firmei creditoare SC Castrum Corporation SRL Negrești Oaș (care a oferit o garanție imobiliară pentru creditul contractatat de SC Bella Consulting Construction SRL, care a fost executată silit de CEC Bank), cu declarația directorului Sucursalei Satu Mare a CEC Bank din perioada respectivă (Daniel George Ardelean) și cu acte de corespondență transmise de CEC Bank și Sucursala Lipscani către Sucursala Satu Mare. Din aceste acte rezultă că la acordarea, derularea și urmărirea împrumutului acordat au fost săvârșite fapte penale grave (constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu prin procurarea unui avantaj material pentru altul și deturnare de fonduri), prin care au fost prejudiciate statul și o firmă privată, creditul nefiind recuperat în mare parte până în prezent. Din aceste acte mai rezultă că acest credit substanțial a fost acordat firmei SC Bella Consulting Construction SRL, cu concursul președintelui CEC Bank, Radu Grațian Ghețea, și a directorului Sucursalei Lipscani a CEC Bank, Dana Dogaru, care este nepoata sa.

Referitor la nelegalitățile săvârșite de reprezentanții CEC Bank, am adresat o interpelare ministrului Finanțelor Publice în data de 29.06.2015, respectiv cu două luni înainte de a fi sesizat și de executorul judecătoresc Benone Mihalcea, prin care am solicitat efectuarea unui control asupra legalității modului de acordare, derulare și urmărire a unui credit în sumă de 3.200.000 de euro acordat firmei SC Bella Consulting Construction SRL, prin contractul nr. 2041.020202 din 29.02.2008 și prin actele adiționale la acesta, și sesizarea, în funcție de constatările efectuate, a organelor de urmărire penală competente (DNA sau DIICOT).

Deși executorul judecătoresc Benone Mihalcea a prezentat dovezi că a făcut toate demersurile posibile pentru executarea popririi asupra conturilor SC Bella Consulting Construction SRL, însă petenta CEC Bank a fost de rea credință, președintele Camerei Executorilor Judecătorești Oradea, Gheorghe Beiușan, a ignorat toate probele din dosar și a sesizat Consiliul de Disciplină, solicitând aplicarea sancțiunii celei mai grave – excluderea din profesie. Prin Hotărârea nr. 1/2014, Consiliul de Disciplină din CEJ Oradea i-a aplicat însă executorului judecătoresc Benone Mihalcea sancțiunea unei amenzi de 500 lei, dar în data de 22.07.2014 Colegiul Director al Camerei i-a comunicat acestuia că soluția va fi atacată la Comisia Superioară de Disciplină și că urmează să fie exclus din profesie, astfel că în fața acestei amenințări comunicate în scris și cunoscând influența pe care președintele Gheorghe Beiușan o are  la Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești din România (UNEJR), a renunțat să mai atace la Comisia Superioară de Disciplină a UNEJR sancțiunea aplicată de Consiliul de Disciplină a CEJ Oradea.

Este de verificat dacă președintele CEJ Oradea, Gheorghe Beiușan a fost inflențat în cauză de către fostul ministru de Interne Vasile Blaga, care este orginar din județul Bihor și a avut domiciliul în Oradea, unde a exercitat mai multe demnități publice: deputat, prefect, director al Direcției Regionale Vamale și senator.

Prin Hotărârea nr. 2/2015, Consiliul de Disciplină din CEJ Oradea i-a aplicat executorului judecătoresc Benone Mihalcea sancțiunea unei amenzi de 3000 lei pentru comportament inadecvat calității de executor judecătoresc, luând în considerare o serie de acuzații nefondate ale petentului Gheorghe Vlaicu, un vecin de-al său, fost ofițer de securitate și profesor la Școala de Securitate de la Băneasa, dintre care o parte le-a retras ulterior în fața Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, iar o parte au fost infirmate de Judecătoria Satu Mare prin admiterea plângerii la contravenție și anularea unei amenzi de 700 de lei aplicată de Poliția Locală Satu Mare. Este de verificat dacă președintele Gheorghe Beiușan a fost coleg în Securitate cu petentul Gheorghe Vlaicu sau dacă l-a avut pe acesta profesor la Școala de Securitate. Hărțuirea executorului judecătoresc Mihalcea Benone a mers până acolo încât s-a declanșat împotriva sa cercetarea disciplinară în urma unei sesizări fabricate ca fiind din partea unei persoane decedate (Călin Vasile din localitatea Cămârzana județul Satu Mare).

Președintele Gheorghe Beiușan n-a dovedit însă aceeași celeritate și intransigență referitor la nelegalitățile comise de alți executori judecătorești din județul Satu Mare, care i-au fost sesizate de către executorul Benone Mihalcea în urma interferării cu aceștia în dosare execuționale instrumentate. Astfel, referitor la executorul judecătoresc Danciu Gheorghe Radu, președinte CEJ Oradea a fost sesizat că fosta soție a acestuia Carmen Mihaela Mocan, funcționar la Tribunalul Satu Mare, cu care conviețuiește și în prezent, și-a adjudecat în mod fraudulos două imobile care au fost subevaluate, stopând executarea silită demarată în dosarul execuțional nr. 321/2012, și că executorul judecătoresc Danciu a înregistrat împotriva executorului Mihalcea 13 cereri de executare silită, în dosarele execuționale nr. 299/2013, nr. 32/2014, 33/2014, 34/2014, 35/2014, 36/2014, 37/2014, 38/2014, 39/2014 și 40/2014, în baza unor facturi false emise de avocata Bone Abigel, referitor la care Direcția Generală a Finanțelor Publice Satu Mare a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, unde a fost înregistrat dosarul nr. 8/P/2014, care nu a fost soluționat până în prezent. Referitor la executorul judecătoresc Michiș Ioan, președintele CEJ Oradea a fost sesizat că acesta a făcut o ofertă reală cu încălcarea flagrantă a procedurii, referitor la cererea creditoarei Angela Crăciun, cu domiciliul în Baia Mare, care a constituit obiectul dosarului execuțional nr. 324/2013, fără să aibă îndeplinită procedura de citare, întrucât a emis somație cu doar cu o zi înainte, în timp ce creditoarea se afla în SUA, și fără să fie depusă recipisa de consemnare a sumei de bani. Referitor la executorul judecătoresc Mociran Viorel, președintele CEJ Oradea a fost sesizat că a încasat onorarii prin încălcarea prescripțiilor legale referitoare la cuantum și la moneda plătibilă, ca în cazul contractului de executare silită încheiat în data de 24.10.2012, din care rezultă că i-a perceput creditoarei Angela Crăciun un onorariu de 3000 de euro.

Conform mai multor executori judecătorești, președintele CEJ Oradea, Gheorghe Beiușan, a monoplizat conducerea Camerei și o conduce în mod discreționar, favorizându-i pe executorii fideli, în special pe cei noi admiși în profesie din sistemul bancar, care sunt foarte docili. Astfel, Gheorghe Beiușan este președintele CEJ Oradea, președintele Colegiului Director al CEJ și membru în Consiliul UNEJR. Fiul acestuia, Andrei Beiușan, executor judecătoresc la Oradea, a fost președintele Comisiei de Disciplină din CEJ Oradea, iar actualmente este membru în Comisia Superioară de Disciplină a UNEJR. Președintele Beiușan are obiceiul să se laude că se află în relații apropiate cu președintele UNEJR și că poate influența orice decizie la nivel central împotriva executorilor judecătorești neagreați.

În presa locală din Bihor, îndeosebi în ziarul Bihoreanul, au apărut mai multe articole critice la adresa activității președintelui CEJ Oradea Gheorghe Beiușan, inclusiv că acesta ar deține un hotel de 5 stele (Castello) în Băile Felix, pe care îl administrează prin membri ai familiei sale, deși Legea nr. 188/2000 interzice executorilor judecătorești desfășurarea de activități comerciale personal sau prin intermediari.

Pentru motivele expuse, vă solicit să dispuneți Corpului de control al ministrului Justiției să efectueze un control la Camera Executorilor Judecătorești Oradea asupra abuzurilor și altor nelegalități imputate președintelui Gheorghe Beiușan, sens în care vă atașez sesizarea și înscrisurile doveditoare care mi-au fost transmise de executorul judecătoresc Benone Mihalcea, precum și interpelarea pe care am adresat-o ministrului Finanțelor având ca obiect „Verificarea modului de acordare, derulare și urmărire a creditului acordat de CEC Bank firmei Bella Consulting Construction SRL Satu Mare prin contractul nr. 2041.020202 din 29.02.2008 și prin actele adiționale la acesta”.

Solicit răspuns scris și verbal privind constatările efectuate și măsurile dispuse.

 

Senator

Valer Marian

 

1 Comment on Abuzuri și ilegalități la CEJ Oradea

  1. beiusan // 10/11/2015 at 23:01 //

    Multumim.
    Poate acum se va sesiza cineva si va veifica cu adevarat si activitatea d-lui executor Beiusan.

    View Comment

Comments are closed.