BREAKING NEWS

Va prelua SRI controlul asupra SIE?

Propunerea prezidențială pentru șefia SIE aduce mai multe întrebări decât clarificări, ca să-l citez pe președintele PSD Liviu Dragnea, care, la rândul său, l-a parafrazat pe președintele României Klaus Iohannis. Ce l-a determinat pe președintele Iohannis să-l propună pentru funcția de director al SIE pe deputatul Gabriel Vlase, vicepreședinte al PSD și al Camerei Deputaților, cunoscut drept un apropiat al lui Liviu Dragnea? Ce îl recomandă pe Vlase pentru această funcție? Urmărește președintele României și actuala conducere a SRI să preia controlul asupra SIE prin Vlase? Au existat intervenții din afara țării pentru această nominalizare? Este totalmente străin Liviu Dragnea de această nominalizare? Va fi în stare Gabriel Vlase să conducă și să reformeze SIE?

Omul lui Dragnea

Deputat social-democrat de Bacău din 2004, Gabriel Vlase a fost copilul politic al cunoscutului și omnipotentului lider PSD Viorel Hrebenciuc, dar în ultimii ani s-a distanțat de mentorul său și s-a apropiat de Liviu Dragnea. După ce Dragnea a preluat șefia PSD în 2015, Vlase a devenit vicepreședinte al acestui partid și vicepreședinte al Camerei Deputaților. În calitate de președinte al Camerei Deputaților din decembrie 2016, Liviu Dragnea l-a delegat pe Gabriel Vlase să conducă, în calitate de vicepreședinte, majoritatea ședințelor din actuala legislatură a acestei Camere a Parlamentului. Încrederea deosebită pe care i-a conferit-o Dragnea lui Vlase este confirmată în ultima perioadă de faptul că acesta a condus importantele ședințe ale Camerei Deputaților în care au fost adoptate legile justiției și a fost modificat Codul de procedură penală.
Întrebat zilele trecute cum a ajuns la decizia de a-l nominaliza pe Gabriel Vlase pentru funcția de director al SIE, președintele Iohannis a spus că a făcut acest lucru după o analiză atentă, ținând cont de experiență, de expertiză, de pregătire. Referitor la pregătire, Vlase este absolvent de Politehnică fiind de profesie inginer. În ce privește experiența legată de SIE, singurul lucru care se poate reține este că în primul său mandat de deputat (2004-2008) a fost vicepreședinte al Comisiei parlamentare de control a activității SIE, iar în al doilea mandat (2008-2012) a fost președintele acestei comisii. După cum se știe, în funcțiile de președinte al comisiilor de control a activității SRI sau SIE nu au fost desemnați de regulă parlamentari cu o pregătire și cu o expertiză deosebită, fiind preferați politicieni cu rol de marionete. De exemplu, președintele actual al Comisiei parlamentare de control a activității SIE, deputatul PSD de Arad Dorel Căprar, a practicat meseriile de șofer și electrician, după care a absolvit o facultate obscură de la distanță și a devenit om de afaceri, politician, președinte al PSD Arad și parlamentar. Singurul domeniu în care s-a remarcat a fost cel muscular, fiind campion județean și vicecampion național la judo. Singura sa tangență anterioară cu SIE a fost că, la propunerea fostului premier Victor Ponta, a fost cooptat în legislatura trecută în Comisia parlamentară de control a activității SIE, în calitate de membru.

Produs al școlii SRI
În mod paradoxal, Gabriel Vlase a avut mai multă tangență cu SRI și este perceput ca un om apropiat de acest serviciu secret. Așa cum am mai arătat, la începutul anului 2006 Gabriel Vlase și prietenul său Mihai Tudose, pe atunci tineri deputați PSD, au fost duși de mână și prezentați generalului Ionel Marin, adjunct al directorului SRI din perioada respectivă, Radu Timofte, drept tinere speranțe ale politicii românești. Generalul Marin a deținut funcția de prim adjunct al directorului SRI până în vara anului 2005, când fostul președinte Traian Băsescu l-a numit în această funcție importantă de șef operativ al SRI pe maiorul Florian Coldea. După această lipeală deputații Vlase și Tudose au absolvit cu brio Colegiul Național de Informații și au devenit doctoranzi la Academia Națională de Informații, ambele instituții aflate sub egida SRI. Ambii au avut onoarea să-l aibă conducător de doctorat pe generalul Gheorghe Onișor, rectorul Academiei Naționale de Informații din perioada respectivă. Vlase și Tudose și-au luat doctoratul la Academia Națională de Informații în 2010, după nici patru ani de la absolvirea Colegiului Național de Informații. Nu știm dacă și lucrarea de doctorat a lui Vlase s-a bucurat de prefațări elogioase din partea fostului director al SRI George Maior și a generalului Florian Coldea, fostul prim-adjunct al acestuia, ca și lucrarea lui Tudose, care s-a dovedit ulterior a fi un plagiat. Cert este că Tudose și Vlase se aflau în relații apropiate cu Maior din perioada în care au fost colegi în organizația de tineret a PSD.
Apropierea lui Gabriel Vlase de SRI face să transpară ipoteza că președintele Klaus Iohannis și actuala conducere a SRI, reprezentată de directorul Edward Helvig, un apropiat al șefului statului, ar urmări să preia prin acesta, în calitate de director, controlul și asupra SIE. Între SRI și SIE a existat cam tot timpul o adversitate latentă. În perioada post-decembristă au existat încercări de reunire a celor două servicii secrete sub auspiciile SRI, după modelul dinainte de 1989, când strămoșul SIE denumit DIE și apoi CIE, a făcut parte din Departamentul Securității Statului. Utima încercare de a crea un superserviciu în acest sens a avut loc sub președinția lui Traian Băsescu, protagoniștii acestuia fiind foștii șefi ai SRI, George Maior și Florian Coldea. Nu au avut însă succes, probabil datorită poziției unor parteneri externi strategici.

Propunere insuflată de afară
Liderul social-democrat Liviu Dragnea a mimat surprinderea față de propunerea lui Iohannis privind nominalizarea lui Gabriel Vlase pentru funcția de director al SIE. Șeful statului a declarat că a fost „fix propunerea mea” și că nu a avut niciun fel de discuție cu PSD pe această temă. Consider însă că Dragnea nu a fost străin de nominalizarea lui Vlase. Numărul doi din PSD, secretarul general Marian Neacșu, l-a dat de gol declarând imediat că este o propunere binevenită, că PSD nu ia în calcul altă variantă și că va fi votată de Parlament în perioada următoare. Totodată, secretarul general al PSD a adăugat că o discuție despre această nominalizare între Liviu Dragnea și Gabriel Vlase a avut loc cu un an și jumătate în urmă, atunci când trebuia nominalizat cineva pentru funcția de șef al SIE și președintele Iohannis nu a făcut-o. Pe de altă parte, Vlase a declarat că, înainte de a merge la Palatul Cotroceni, l-a informat pe președintele PSD în legătură cu propunerea președintelui Iohannis.
Este foarte posibil ca Liviu Dragnea să-și fi folosit relațiile din Israel și SUA pentru ca propunerea cu Vlase în fruntea SIE să fie insuflată președintelui Iohannis din exterior. Nu este un secret faptul că cei doi parteneri strategici importanți ai României, SUA și Israel, au avut un rol substanțial în desemnarea unor șefi de servicii secrete autohtone, exemplele cele mai edificatoare în acest sens fiind numirea lui George Maior în funcția de director al SRI și numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu în funcția de director al SIE. Gabriel Vlase are el însuși relații importante în Israel și în rândul evreilor americani, deținând de 11 ani funcția de președinte al Grupului parlamentar de prietenie România-Israel. Chiar înainte de nominalizarea sa, Vlase trebuia să participe la o reuniune importantă organizată în Israel în perioada 10-13 iunie (Forumul Global), la care fusese invitat de Comitetul Evreiesc American, cunoscut ca fiind cea mai importantă organizație evreiască pe plan mondial. Vlase a realizat formalitățile de deplasare la Camera Deputaților, dar nu a mai plecat în Israel, participând la mitingul de protest organizat de PSD la București în data de 9 iunie. În iunie 2017, Comitetul Evreiesc American i-a conferit peședintelui Klaus Iohannis cea mai înaltă distincție a sa (Lumina Popoarelor). Astfel că lucrurile încep să se lege.

Valer Marian