BREAKING NEWS

Putin relansează marile baze militare din Crimeea

800px-BalaklawaPresa internațională a relatat cu nesaț, zilele trecute, despre noile aventuri ale țarului Vladimir Putin în Crimeea, vizita acestuia survenind în contextul escaladării conflictului militar din estul Ucrainei. Imagini cu președintele Rusiei, călătorind în adâncuri la bordul unui minisubmarin în Marea Neagră, în largul peninsulei Crimeea au făcut ocolul globului. Oficial, batiscaful la bordul căruia s-au scufundat cu rândul, la 83 de metri adâncime, atât președintele Putin, cât și premierul Dmitri Medvedev, ar fi analizat o epavă din secolul al X-lea în zona golfului Balaklava ( la circa 15 Km de portul militar Sevastopol). Aventura exotică a demnitarilor ruși aduce aminte de legendara fregată Prințul Negru, dispărută în zona cu pricina plină de comori. Să fi venit conducerea Kremlinului doar într-un efort de a impulsiona turismul din peninsulă, paralizat de embargoul internațional după ocupația abuzivă de anul trecut ? Puțin probabil. Balaklava, locul în care s-a deplasat pentru câteva zile polul de putere rusesc este un vechi obiectiv militar. În timpul Războiului Rece, funcționând aici cea mai mare bază militară subterană din lume.

O istorie milenară și sângeroasă

Balaklava este o mică așezare cu peste 2500 de ani de istorie, aflată la circa 15 km în sud-estul orașului Sevastopol.balak14 Micul port, mentionat de Homer în opera sa Odiseea, este mărginit de cetatea medievală Cembalo și de muntele Tauros. Pe stâncile care mărginesc golful se pot vizita încă ruinele  fortăreței genoveze Cembalo din secolul al XV – lea. De-a lungul războiului Crimeei, aici a fost o bază a armatei britanice. Balaklava este locul în care, la data de 25 octombrie 1854, s-a dat celebra bătălie dintre o mică forță armată britanică și cavaleria rusă, mult mai numeroasă. Forța expediționară britanică învingătoare a primit porecla  “ The thin red line “. Dacă istoicii britanici cu lux de amănunte victoria de la Balaklava, rușii se mulțumesc să mentioneze faptul că “au pierit în luptă numeroase familii de aristocrați englezi”.

Balaklava, cea mai mare bază militară subterană a Războiului Rece

Muntele Tauros cercetat intens de sateliții militari americani în era sovietică avea un perete de stâncă gros de 56 de metri în spatele căruia se ascundea cea mai mare fortăreață subterană a războiului rece. Obiectivul 825 GTS, Image2complexul subteran unde conducerea din acea vreme a URSS a hotărât să-și adăpostească o parte dintre submarinele nucleare. După prăbușirea imperiului sovietic, când Crimeea rămăsese în componența Ucrainei, Balaklava putea fii vizitată cu o barca închiriată de localnici, care dădea ocol micului port interior și canalelor întortocheate din larg. La Balaklava, Marea Neagră parcă a încheiat un pact cu malul stâncos. Imense stalagmite din piatră s-au desprins din munte de-a lungul secolelor, păstrând în umbra lor o apă limpede și curată.

În era sovietică, Balaklava a fost un oraș închis. Aici staționa o flotă de submarine militare. 825 GTS a fost o combinație de canale subterane inundate, cu docuri uscate pentru submarine, ateliere și depozite de armament special. Proiectată să reziste la explozii nucleare de 100 de kilotone, fortăreața sovietică a fost construită în patru ani. Baza  putea susține toată populația orașului ( 3000 de suflete ) timp de trei ani și cuprindea sisteme de alimentare cu aer autonome, generatoare diesel uriașe, conducte de apă și combustibil subterane și avea cale ferată proprie. La nevoie, toate acestea erau complet izolate de uriașe porți închise ermetic. În afară de portile blindate, pentru blocarea de urgență, sovieticii proiectaseră și un sistem gonflabil. Căile de acces în munte erau acoperite cu plase de camuflaj. Existau și alte utilități ca : posturi de comandă, brutării, depozite de hrană și combustibili, spital, cantine, bucătării, băi, dușuri, camere de odihnă.

Dacă prin “orașul erou” Sevastopol, unde staționează Flota Mării Negre te puteai plimba nestingherit, să intri înbakalavabayphotos46 Balaklava aveai nevoie de propiska ( permis ) specială. Se spune că instalația militară subterană 825 GTS era cea mai mare bază din lume de acest tip, având o suprafață de 300.000 m pătrați. Tunelurile subterane, lungi șerpi în stâncă, bine căptușite cu beton, au rămas pustii după 1991. Numai tunelul principal are o lungime de 500 de metri, 12 metri lățime, 18 m înălțime și 7 m adâncime. Galeriile atelierelor și depozitele de rachete, mine și torpile, lungi de 300 de metri, adăposteau până la 14 submarine de diverse clase. În 1991, odată cu împărțirea Flotei Mării Negre între Rusia și Ucraina, submarinele și tot echipamentul secret au fost retrase.

Conductele și ușile etanșe gigantice au ruginit uitate pentru că nimeni nu a reușit să le miște din loc, iar baza militară a fost prădată. Marile docuri plutitoare folosite la repararea submarinelor au fost mutate la Sevastopol, unde se pare că există o bază militară subterană similară de circa 350.000 de metri pătrați.

Eduard Ovidiu Ohanesian