BREAKING NEWS

PSD, partidul repetenților și impostorilor

Senator: Valer Marian valer-marian

Circumscripƫia electorală: Satu Mare

Colegiul electoral:  1

Grupul parlamentar:  independent

 

 

DECLARAŢIE POLITICӐ

Titlu: PSD ajunge un partid al repetenților și impostorilor

În premieră în perioada postdecembristă, de-a lungul căreia a fost acuzat de origini și de practici comuniste, Partidul Social Democrat, actualmente principalul partid de guvernământ și cel mai mare partid din România, reia modelul candidatului unic de tristă amintire din epoca Ceaușescu, prin înregistrarea doar a  candidaturii lui Liviu Dragnea pentru cea mai înaltă funcție în partid. Înaintea alegerilor formale de duminică, o să încerc o cât mai succintă și concludentă prezentare a celui mai iubit fiu actual al poporului pesedist.

Repetent. Liviu Dragnea a rămas repetent un an în perioada în care a urmat cursurile Facultății de Transporturi din cadrul Politehnicii București, iar ulterior a obținut o diplomă de licență în management și administrație publică la contestata Universitate Ecologică din București, cunoscută drept o fabrică de diplome. Liviu Dragnea și soția sa Bombonica au urmat și cursurile a două universități neacreditate din Alexandria („Europa Ecor” și ”Alexandru Ghica”), împotriva cărora a fost declanșată anii trecuți o anchetă privind fabricarea a 15.000 de diplome de licență false. Coincidența face ca și omul pe care Dragnea l-a ales să-i fie secund în PSD, Valeriu Zgonea, propus pentru funcția de președinte executiv, a strălucit în materie de repetenție. Acesta a rămas repetent trei ani la Facultatea de Căi Ferate, Drumuri și Poduri din cadrul Institutului Național de Construcții București, din CV-ul său rezultând că a urmat cursurile acestei facultăți în perioada 1985-1993, respectiv că a terminat în 8 ani cursurile de 5 ani.

Semidoct. Timp de cinci ani, cât am fost parlamentar PSD și jumătate din perioadă președinte al Organizației județene Satu Mare și membru al Comitetului Executiv Național al PSD, nu l-am auzit pe Liviu Dragnea să vorbească despre vreun scriitor sau despre vreo carte, nici măcar din domeniul politicii. Foștii președinți ai PSD Ion Iliescu, Adrian Năstase și Mircea Geoană au fost lideri cu un bagaj intelectual de necontestat și chiar Victor Ponta are un nivel intelectual rezonabil. Liviu Dragnea are un vocabular destul de limitat, iar speech-urile și intervențiile sale mediatice sunt pregătite de o echipă de consilieri și le învață în prealabil pe de rost. Dragnea este în esență un semidoct și un antiintelectual, deși mai nou se încearcă să i se fabrice o imagine de politician manierat, constructiv și înțelept.

Fără nici un crez ideologic. Liviu Dragnea nu numai că nu are un crez social democrat, dar nu are nici un alt crez ideologic. Singurul lui crez este câștigarea a cât mai mulți bani și a cât mai multă putere pentru a-și realiza acest scop. Nu am auzit niciodată ca Liviu Dragnea să fi ajutat dezinteresat, în funcțiile pe care le-a deținut, oameni nevoiași, bolnavi sau cu dizabilități. Nu l-a sprijinit la nevoie nici măcar pe cunoscutul cântăreț de muzică populară Liviu Vasilică, care a fost și este o emblemă a județului Teleorman. Sub aspect ideologic se mai cuvine menționat că partidul originar al lui Liviu Dragnea a fost Partidul Democrat, din care a dezertat spre PSD în 2001, în timpul guvernării Adrian Năstase, când a fost inițiată o amplă operațiune de racolare de primari și de președinți de consilii județene de alte culori politice sub patronajul lui Octav Cozmâncă. Prin Dragnea, PSD va avea pentru prima oară un președinte cu alte origini politice, respectiv un lider care și-a făcut ucenicia politică în PD.

Oportunist și trădător. Liviu Dragnea a venit și a rămas în PSD doar din oportunism politic, dar a menținut tot timpul canale de comunicare cu fostul președinte al PD și al României, Traian Băsescu. În cadrul PSD i-a trădat pe Ion Iliescu și Adrian Năstase în 2005, motiv pentru care a fost promovat de Mircea Geoană în funcția de secretar general al partidului. La Congresul PSD din 2010 l-a trădat însă și pe Mircea Geoană în favoarea lui Victor Ponta, care l-a menținut în funcția de secretar general și apoi l-a promovat președinte executiv al partidului. Nu i-a fost deosebit de loial nici lui Victor Ponta, căutând permanent să-și consolideze propria influență și autoritate în partid. Potrivit unor surse din serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne, în cursul anului 2011, când era încolțit de procurori și de ANAF în mai multe dosare penale, Liviu Dragnea i-a transmis președintelui ANAF, Sorin Blejnar, prin fratele său, care era colonel în DGIPI, o notă privind sponsorizarea nelegală a lui Victor Ponta cu un autoturism de curse de către firma fostului ministru de interne Ioan Rus.

Administrator fără performanțe. Liviu Dragnea și-a creat și cultivat mitul unui bun administrator public, dar, deși a deținut un mandat funcția de prefect și trei mandate funcția de președinte al Consiliului Județean Teleorman, nu a reușit nicio schimbare în bine a județului pe care l-a condus aproape două decenii. Teleormanul a fost și a rămas unul din cele mai sărace și mai cenușii județe ale României, inclusiv sub aspectul drumurilor județene, deși Dragnea a deținut monopolul asfaltărilor prin firma TelDrum, pe care a controlat-o și o controlează prin interpuși. Liviu Dragnea și-a dat examenul ca administrator public cu ocazia vizitei efectuate de primul ministru Victor Ponta în județul Teleorman, după inundațiile de anul trecut, când șeful Guvernului, vicepremierul Dragnea și ministrul Apelor și Pădurilor, „fă” Doina Pană, s-au trezit în situația penibilă de a fi trași cu barca de pompieri, deși apa le era până la glezne.

Un ministru eșuat. În perioada în care a deținut funcția de vicepremier și de ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Liviu Dragnea a înregistrat un eșec usturător cu proiectul său de descentralizare administrativă și nu a reușit să finalizeze mult trâmbițatul proiect de regionalizare a României. Pecetea eșecului său a constituit-o decizia Curții Constituționale prin care proiectul său de descentralizare administrativă a fost declarat neconstituțional, fiind pur și simplu decimat de înalta instanță constituțională, care  a reținut peste 40 de motive de neconstituționalitate. Cum au fost date decentralizarea și regionalizarea României pe mâna unui căpitan de județ, care nu avea o viziune națională darmite una europeană în acest sens?

Un strateg și un manager electoral veșnic perdant. În jurul lui Liviu Dragnea s-a creat și mitul că ar fi un bun strateg electoral și un bun organizator de campanii electorale, însă realitatea contrazice evident acest mit. Cu excepția alegerilor locale și parlamentare din 2012, la care succesul răsunător are o altă explicație, legată de impactul formulei politice care a fost Uniunea Social Liberală, Liviu Dragnea a pierdut toate competițiile electorale pe care le-a condus, coordonat sau supervizat în calitate de secretar general sau de președinte executiv al PSD, care îi confereau poziția a doua în partid. Astfel, au fost pierdute alegerile prezidențiale din 2009, când candidatul PSD a fost Mircea Geoană, și din 2014, când candidatul PSD a fost Victor Ponta și a fost înregistrat cel mai usturător eșec al principalului partid de guvernământ, eșec care impunea demisia lui Dragnea din toate funcțiile de partid. La fel, au fost pierdute cele două referendumuri organizate pentru demiterea fostului președinte Traian Băsescu, în 2007 respectiv în 2012. Au fost pierdute și alegerile parlamentare din 2008, când PSD a fost cotat pe primul loc în sondaje, dar PDL a câștigat la mustață, obținând trei mandate în plus.

Condamnat penal. Pentru prima oară în România și în Europa, un politician devine președinte de partid, în speță a celui mare mare partid autohton, după ce a fost condamnat penal. Liviu Dragnea a fost condamnat, în prima instanță, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru infracțiuni asimilate faptelor de corupție, legate de implicarea sa în organizarea referendumului pentru demiterea fostului președinte Traian Băsescu din iulie 2012. Achitarea lui Liviu Dragnea în recurs este puțin probabilă în condițile în care Direcția Națională Anticorupție a solicitat condamnarea sa la închisoare cu executare. Dragnea și corul său de bocitoare clamează că este nevinovat și că dosarul său este un dosar politic, invocând că s-a implicat doar în calitate de lider de partid, în coordonarea campaniei electorale pentru a atrage cât mai mulți alegători la urne, dar realitatea este cu totul alta. Foști apropiați ai săi din județul Teleorman au început să vorbească în ultimele săptămâni despre fraudele electorale la care a instigat Liviu Dragnea, fiind identificat principalul mort a lui Dragnea care a votat le referendum.

Personal, în data de 16 iulie 2013, am adresat Direcției Naționale Anticorupție un denunț penal în care am arătat manoperele dolosive la care a instigat Liviu Dragnea în calitate de coordonator al campaniei electorale pentru referendumul din 29 iulie 2012. Concret, am arătat că în data de 22 iulie 2012, respectiv cu o săptămână înaintea referendumului, după ce a fost prezent la întâlniri similare la Sibiu și la Cluj Napoca, Liviu Dragnea ne-a convocat la Oradea pe liderii PSD din vestul Transilvaniei (președinții de organizații județene, președinții și vicepreședinții de consilii județene, primarii orașelor reședință de județ), unde ne-a solicitat să facem toate demersurile posibile, inclusiv financiare dacă este cazul, pentru ca președinții secțiilor de votare să raporteze, la orele stabilite în acest sens, prezența a 25 de alegători în plus față de cei care au votat efectiv, pentru a asigura astfel cvorumul de prezență la referendum. Conștientizând că am intra sub incidența legii penale, eu și majoritatea liderilor sătmăreni ai PSD am hotărât să nu punem în aplicare această directivă, dar unii lideri locali mai apropiați de Dragnea au pus-o în practică, dovada în acest sens fiind înregistrarea unor dosare pentru vot multiplu pe numele unor președinți de secții de votare. Denunțul meu a fost înregistrat în dosarul Direcției Naționale Anticorupție nr. 221/P/2013, în care am fost audiat de către procurorul Gheorghe Bocșan în data de 23 iulie 2013, ocazie cu care am oferit detalii și indicii de probațiune. Ulterior am aflat că procurorul Bocșan a luat în derâdere denunțul și declarația mea, cu ocazia audierii primarului PSD al municipiului Satu Mare, Dorel Coica, și a președintelui PNL Satu Mare, Ovidiu Silaghi, în perioada respectivă ministru al Transporturilor în Guvernul Ponta. La începutul lunii decembrie 2013 a fost emisă soluție de neîncepere a urmăririi penale în cauză, iar ulterior procurorul Gheorghe Bocșan a plecat din Direcția Națională Anticorupție, fiind se pare șantajat cu dezvăluiri legate de orientarea sa sexuală. Rezoluția de neîncepere a urmăririi penale a fost însă infirmată în aceeași lună de către procurorul șef al Secției de combatere a faptelor de corupție, care a dispus redeschiderea cauzei și reluarea cercetărilor, dar acestea nu au fost finalizate până astăzi. Mai arăt că, cu ocazia audierii la Direcția Națională Anticorupție, mi s-a solicitat un angajament scris că mă voi prezenta ca martor al acuzării la instanța de judecată, angajament cu care am fost de acord, dar ulterior nu am fost propus și citat ca martor în dosarul în care Liviu Dragnea a fost inculpat și condamnat de către Înalta Curte de Casație și Justiție. În dosarul DNA nr. 221/P/2013, Dragnea este cercetat și pentru afaceri derulate sub patronajul său în județele Satu Mare, Maramureș, Neamț și Botoșani.

A venalizat și penalizat partidul după chipul și asemănarea sa. În ultimii ani Liviu Dragnea s-a remarcat în funcția numărul doi din PSD prin promovarea cu obstinație a unor lideri locali care aveau antecedente penale, erau apropiați de lumea interlopă și nu aveau studii superioare certe, fiind suspectați că și-ar fi cumpărat diplomele de licență. Astfel, Liviu Dragnea l-a promovat în funcția de președinte al PSD Mehedinți pe Adrian Duicu, fost muncitor la pompa de benzină, care a obținut ulterior nu mai puțin de cinci licențe de studii superioare și a devenit cunoscut după ce a fost arestat și trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție. În funcția de președinte al PSD Neamț l-a promovat pe deputatul Ionel Arseni, fost valutist în piața centrală din Piatra Neamț, care are studii superioare incerte (consemnând în CV că are „licență de inginer economist” obținută la „UUMV București”) și este cercetat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru relații sexuale cu o minoră (fiind filmat în timp ce înteținea relații intime cu eleva într-o cameră de hotel). În funcția de președinte al PSD Satu Mare l-a promovat pe Mircea Govor, fost bucătar la o cantină de IAS, care și-a cumpărat ulterior o diplomă de licență în inginerie alimentară de la o facultate fantomă și care a fost urmărit penal pentru evaziune fiscală cu alcool (în valoare de 341 miliarde de lei vechi) și pentru deturnare de credite bancare și alte fonduri (în valoare de circa 30 de miliarde de lei vechi), iar actualmente este cercetat de strucura centrală a DNA în mai multe dosare penale (202/P/2013, 221/P/2013 și 265/P/2013) pentru fapte de corupție (licitații trucate, deturnări de fonduri, angajări preferențiale, decontări fictive) comise în funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare. Tot Dragnea l-a promovat în funcția de președinte al PSD Giurgiu pe celebrul senator ficățel Nicolae Bădălău, anchetat de DNA pentru fapte de corupție, care este de profesie inginer agronom și are antecedente penale dinainte de 1989. Cam aceasta este tipologia sau fauna de leadership politic pe care a promovat-o Dragnea în PSD.                                       

Va ajunge PSD un partid numai al repetenților, impostorilor și lotrilor fără frontiere politice?

 

Satu Mare                                                   Senator

10.10.2015                                              Valer Marian