BREAKING NEWS

Pentru unii UE, pentru alţii MUE

Anul trecut, asistenţii sociali din Maramureş şi-au luat salariile cu întârziere de până la şase luni. Cei care au copii minori, au împărţit cârmojul din alocaţia copiilor. Ceilalţi, femei în marea majoritate, au făcut ca ursul în timpul hibernării – şi-au supt unghiile şi-au zis „mor-mor”. Ajunseseră să fie la fel de neajutoraţi ca bolnavii pe care-i îngrijesc.
Presa a punctat de multe ori acest lucru, dar domnul subprefect Alexandru Bondre nu a citit, că-n Prefectură citesc numai subalternii. Şefii doar semnează. Astfel că, la o recentă întâlnire cu liderii de sindicat, a spus că anul trecut nu au avut loc proteste sindicale. De unde se vede că reprezentantul Guvernului pe ogor nu este interesat de cei flămânzi. În campania electorală, PC-ul, partidul care l-a catapultat în funcţie, ca pe un bolovan de carieră, va împărţi săracilor ulei şi făină, să-şi facă un răntaş.
Totuşi, domnul subprefect nu a greşit prea mult. Protestul care urma să aibă loc în faţa Prefecturii nu s-a ţinut, deoarece se reparau scările. Oamenii ar fi vrut să se mute pe spaţiul verde, dar nu aveau bani de amendă pentru călcatul ierbii. Anul acesta, când se vor mai anunţa acţiuni sindicale, în faţa Prefecturii se va turna bitum.
Chiar şi când e vorba de sărăcie, constatăm că apar paradoxuri. La Primăria Baia Mare, au rămas neridicate peste 2000 de pachete cu alimente, ajutoare UE. Conserve de carne, zahăr, orez, făină etc., în greutate de 30 kg. Părerea analiştilor politici şi a psihologilor locului, este împărţită. Unii spun că un nevoiaş nu-i stăpân să ducă în mâini 30 de kilograme; ar cădea sub povara ajutorului. Nici bani de taxi nu are, ca să-şi ducă pachetele acasă. Social-democraţii spun că românul preferă să fie lihnit de foame, dar demn. Nu acceptă pomeni de la străini.
Cei cărora nu li s-a stricat căruciorul copilului şi şi-au ridicat pomenile, fie că le-au vândut la jumate de preţ pe stradă, fie că le-au lăsat la bodegă pentru o felie de piţiană sau de clujeană. Oricum, după atâţia cartofi fierţi, carnea din conservă le-ar fi picat greu la rânză.
Noi, după îndelungi cercetări, am aflat altceva: şomerii, care aveau dreptul la aceste ajutoare, au plecat la muncă în străinătate. Vor lucra acolo 10-15 ani, se vor întoarce în ţară (?) şi-şi vor face o casă. Şomerii din Austria, spre exemplu, vin în România şi, din ajutorul de şomaj şi alocaţia copiilor, îşi dechid o afacere. Că unii sunt mai UE decât alţii.

Vasile Dragomir