BREAKING NEWS

NATO “simulează” în poligonul lui Carlos Șacalul

Zilele acestea se desfășoară în poligonul din Cincu un amplu exercițiu militar la care participă peste 2700 de militari români, britanici, canadieni și americani și soldați din alte state membre NATO (Bulgaria, Canada, Polonia). Operațiunea de simulare a unei situații de război are ca scop declarat pregătirea militarilor si dezvoltarea cooperării între statele membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.

cincuMinisterul Apărării Naționale a comunicat că Saber Guardian-16, planificat de Statul Major al Forțelor Terestre și condus de un comandament constituit din militari aparținînd Diviziei Multinaționale de Sud-Est, Diviziei 4 Infanterie ‘Gemina’ și Unității de Integrare a Forțelor NATO, va cuprinde patru etape : exerciții de comandament, de instruire prin simulare asistată de calculator, de antrenament cu trupe în teren și exerciții tactice cu trageri de luptă cu toate categoriile de armament. Tragerile de luptă se desfășoară cu participarea militarilor americani dotați cu tancuri M1A2 Abrams și mașini de luptă blindate Bradley.

În poligonul brașovean în care Securitatea comunistă antrena forţele paramilitare ale Rhodesiei de Sud și pe celebrul terorist Carlos Șacalul, numeroși politicieni de toate rangurile, printre care ministrul Apărării Mihnea Motoc și  Klaus Iohannis, au ținut discursuri sforăitoare. Ambasadorul SUA la București Hans Klemm a admirat  din tribune tirul cu muniție de război.

Nu știu dacă oficialii români și-au informat partenerii la ce era folosit poligonul de la Cincu, dar, fără voie, mi-am adus aminte că am fost şi eu cândva cătană. Aveam 19 ani şi colindam voiniceşte dealurile poligonului brașovean, în braţe cu placa de bază a aruncătorului de 82 mm. La vremea aceea, în ciuda dimensiunii impresionante și a dotărilor sovietice, Armata română ducea lipsă de bani, de hamuri, iar plutonierul de la magazia UM 01278 Someșeni făcea economie. Era mai indicat să te arunci cu placa de 20 kg în braţe, decât să alergi cu ea în spinare pe pantele abrubte de la Cincu.

În aceste condiţii se desfăşura, în anul de graţie 1987, una dintre marile aplicaţii ale Armatei a IV-a Transilvania condusă de generalul de armată Iulian Topliceanu, șeful Armatei a IV-a Transilvania. Am avut trageri de zi şi de noapte, pe frig, pe ploaie în poligonul de la Cincu. Nu conta. Aşezaţi pe coama unui deal, servanţii aruncătoarelor de 82 şi 120 mm, desfăşuraseră muniţia, montaseră focoasele şi încărcăturile de aruncare. Aveam mare grijă să nu lovim cu piciorele muniţia împrăştiată pe jos, pentru că săream în aer cu toţii. Ploua mărunt, şi rece. Noaptea, proiectilele luminoase ardeau spectaculos, luminând împrejurimile. Ofiţeri şi soldaţi în termen, toţi eram uzi până la piele.

Șeful nostru, căpitanul de artilerie Bogdan, comandantul Divizionului, tocmai ce ratase intrarea la Academia Militară din capitală, iar căpitanul Stan, un infanterist bucureștean intrase într-o stare profund bahică. După ce ne-au povestit cum se dădeau ofiţerii ardeleni cu capul de bancă la examene academiei, am înţeles de ce noi, cătanele bucureştene, făceam cele mai multe culcaturi și salturi înainte la instrucţie.

La un moment dat, discuţia a luat altă turnură. Ofiţerii muraţi de ploaie comentau manevrele din poligon, dar mai ales destinaţia câmpului de antrenament de la Cincu.

“Ştiaţi că aici s-a antrenat şi Carlos Şacalul ?”, spuse Bogdan pe un ton aproape conspirativ, adresându-se subordonatului său, locotenentul Bărbat. Nu i-am luat în seamă. Au trebuit să treacă atâţia ani şi o revoluţie, ca să-l aud pe defunctul general Victor Atanasie Stănculescu confirmând din pârnaia medicală că la Cincu erau antrenate formaţiuni paramilitare străine. În urmă cu 30 de ani, murat de ploaie, obosit și înfometat, caporalului Ohanesian îi păsa prea puțin ce teroriști antrena regimul Ceaușescu. În poligon ploua neîncetat, era frig şi aşteptam să terminăm tragerile. Deodată, deasupra dealurilor a răsărit soarele şi s-a petrecut ceva mirific. Razele jucăuşe se desfăceau în zeci de culori prin perdeaua fină de apă, deasupra capetelor noastre. Acolo, în poligonul teroriştilor de la Cincu, am fost martorul celui mai frumos curcubeu din viaţa mea.

Eduard Ovidiu Ohanesian