BREAKING NEWS

Mafia Finanțelor Publice Satu Mare, pusă pe jar

Reacții și sesizări noi după articolul „Cel mai periculos grup infracțional din istoria Sătmarului”

 

Mafia din Finanțe este pe jar

 

  • Șeful Biroului de Control Fiscal Satu Mare urlă și amenință
  • Călin Codreanu scuipă și fuge, iar Ioana Mureșan plânge și suspină
  • Colonelul SRI Vasile Dragoș este anchetat și vrea să se pensioneze
  • Comisarul șef anticorupție Luminița Șugag trebuie să-și ancheteze nașul 

Articolul nostru „Cel mai periculos grup infracțional din istoria Sătmarului” a avut în jur de 20.000 de accesări, stârnind un interes mai rar întâlnit al sătmărenilor. N-au lipsit nici reacțiile din partea celor vizați. Șeful Biroului de control fiscal din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice bombăne, urlă și amenință în biroul său de două săptămâni. Mâna sa dreaptă, inspectorul fiscal Călin Codreanu, aleargă toată ziua, cu bolidul său BMW (pe care îl parchează ostentativ pe trecerea de pietoni din fața AJFP, sub privirea și cu voia polițiștilor rutieri), ca să acopere ce se mai poate acoperi. Mâna sa stângă, fostul inspector fiscal Ioana Mureșan, plânge și suspină în biroul său de la firma Alrointernațional, unde a fost transferată cu acordul șefilor săi. Patronii de la Alrointernațional se dau plecați în China, cică la o expoziție la Shanghai. Avocatul Ioan Dragoș, fratele colonelului Vasile Dragoș de la SRI, l-a sunat de mai multe ori pe denunțătorul Szatmari Jozsef, solicitându-i disperat să accepte o întâlnire. Medicul Călin Ruba și soția sa, judecătoarea Georgeta Ruba, l-au sunat pe Szatmari cu pretextul că au nevoie de cheia de la vila din Satu Mare, la care acesta a executat lucrări. Colonelul Vasile Dragoș este cercetat de o comisie constituită de conducerea centrală SRI și le-a spus unor apropiați că urmează să se pensioneze.

Agresat de funcționarii statului

Denunțătorul Szatmari Joszef a avut parte și de unele episoade neplăcute, chiar violente. După câteva zile de la publicarea articolului, persoane necunoscute i-au stropit într-o noapte autoturismul cu vopsea. Tot după câteva zile, aflându-se în sediul AJFP Satu Mare, mai mulți angajați ai acestei instituții au tăbărât cu pumnii pe el și a fost scos cu forța afară de către cei doi paznici de la poartă. În altă zi, întâlnindu-se în fața AJFP cu inspectorul fiscal Călin Codreanu, acesta l-a scuipat în față și l-a împins de picioare cu autoturismul său în autoturismul parcat alături.

Image1Între timp ne-au parvenit alte informații privind activitatea celui mai periculos grup infracțional de la Satu Mare. Potrivit unor angajați din AJFP, Mircea Crișan și subalternii săi nu au efectuat niciun control riguros la SC Roșu Company SRL datorită protecției de care se bucură patronul acestei firme, Mihai Roșu, zis Roșcău, din partea colonelului SRI Vasile Dragoș, cu care este văr. Această firmă beneficiază de protecție și datorită faptului că o nepoată și fină a patronului, Mihaela Carmen Moiș, lucrează în cadrul ANAF Oradea. Pentru a-și asigura protecție și din partea poliției, patronul Roșu a angajat-o pentru lucrări de contabilitate la firma sa pe soția șefului Serviciului de Investigare a Fraudelor, Mircea Roman. Evaziunea fiscală comisă la SC Roșu Company poate fi depistată ușor dacă ar fi controlate relațiile dintre această firmă și firmele Ana Oil SRL, Holding Cardoșel și Vida SRL din Bixad și cu firma Zapodi SRL din Negrești Oaș. Mari nelegalități pot fi constatate prin verificarea transporturilor de piatră concasată efectuate de la cariera Cornet din Negrești Oaș, care este depozitată la sediul firmei Roșu Company din Livada. Polițiști din Negrești Oaș au afirmat că au primit ordin să nu verifice transporturile de piatră concasată efectuate de SC Roșu Company SRL în tandem cu SC Zapodi SRL.

Protejarea și favorizarea evazioniștilor

Conform acelorași surse, Mircea Crișan și subalternii săi au protejat în ultimii ani și alte firme cunoscute din zona Oașului, începând cu firmele afaceristului milionar Mihai2 Crișan, SC Crișeni SRL și SC Dragsil SRL, afacerist care a fost reținut, inculpat și trimis în judecată anul trecut de către Serviciul Teritorial Oradea al DNA pentru mai multe infracțiuni de dare de mită, în dosarul în care a fost arestat pentru luare de mită fostul director al AGFP Satu Mare, Mircea Ardelean.  O dovadă a legăturii strânse dintre cei doi crișeni este faptul că, în vara anului 2012, după ce guvernarea a fost preluată de USL, Mihai Crișan i-a solicitat unui om de afaceri apropiat de PSD să se întâlnească în parcul din fața Spitalului orășenesc Negrești Oaș, unde-i aștepta pe o bancă Mircea Crișan, ocazie cu care i-a cerut să intervină la liderii județeni ai PSD pentru ca acesta să fie numit director al Direcției Generale a Finanțelor Publice Satu Mare, dar omul de afaceri respectiv nu a dat curs acestei solicitări, motiv pentru care a fost șicanat în anii care au urmat cu vreo 10 controale fiscale. În acest sens, surse din cadrul DGFP au semnalat faptul că, în urma unor intervenții politice, Crișan și oamenii săi au aranjat ca SC Iulia Boss SRL Negrești Oaș să fie controlată ca firmă mică, deși aceasta este înregistrată la Direcția Regională a Finanțelor Publice Cluj ca firmă mijlocie. De asemenea, patronul firmelor Ana Oil și Holding Cardoșel din Bixad, Ioan Cardoș, zis Cardoșel a fost favorizat prin sprijinirea sa să închidă mai multe firme la care avea probleme de evaziune fiscală. Astfel, după ultimul control, i s-a spus acestuia să-și facă în două săptămâni o altă firmă cu care să lucreze. Pentru a nu face control la firma SC Creștin Construcții SRL Bixad, implicată în circuitul evazionist cu SC Alrointernațional, a fost pretinsă și încasată o mită de 20.000 lei.

Crișan și banda sa au favorizat alte firme din Oaș la care au fost constatate evaziuni și obligații fiscale restante. Astfel, în urma unui control efectuat la SC Sori SRL Certeze au fost constatate nereguli în valoare de 1,3 milioane lei și a fost întocmit  în acest sens un proiect de proces verbal pe calculator, dar ulterior obligațiile fiscale au fost reduse la jumătate după ce patronul a promis o sumă de bani. Lucrătorii implicați i-au promis acestuia că îi lasă motive de contestație și că îi vor formula ei contestația către instituțiile abilitate. La SC Vaserul Ideal Company SRL Certeze a fost efectuat un control de către Garda Financiară în perioada octombrie-noiembrie 2011, în urma căruia au fost constatate nereguli în valoare de 1,4 milioane lei, dar sesizarea Gărzii Financiare a fost anulată ulterior în urma unui control efectuat de Crișan și subalternii săi. La firma SC Gicanu SRL Moișeni au fost constatate în urma unui control obligații fiscale restante în valoare de 6 milioane lei, acest control fiind confirmat ulterior de către Direcția Generală a Finanțelor Publice Satu Mare. Afaceristul Mihai Crișan i-ar fi promis patronului acestei firme că poate rezolva cu Mircea Crișan problema sa, pretinzându-i în schimb suma de 500.000 lei. Potrivit surselor invocate, Mircea Crișan s-ar fi deplasat într-o noapte, împreună cu Mihai Crișan, acasă la patronul SC Gicanu SRL și de atunci nu se mai știe cum a fost finalizat controlul respectiv.

Așteptăm să se implice în anchetarea acestor sesizări justițiarul comisar șef Luminița Șugag de la Serviciul Teritorial Oradea al Direcției Naționale Anticorupție, chiar dacă șeful Biroului de Control Fiscal Satu Mare, Mircea Crișan, este nașul său de căsătorie.

Eduard Ovidiu Ohanesian

 

Fotografii relevante

1

 

 

 

 

 

 

Mircea Crișan ( dreapta) și Călin Codreanu ( centru ) încearcând să dreagă busuiocul

 

Imobilele afaceristului-ofiter SRI Dragos Vasile

1 Comment on Mafia Finanțelor Publice Satu Mare, pusă pe jar

  1. Sătmărean // 01/04/2016 at 15:37 //

    Degeaba arătați realitatea din Satu Mare, tot nu se întâmplă nimic.

    View Comment

Comments are closed.