BREAKING NEWS

Lanțul amintirilor lovește mafia din Satu Mare (I)

O femeie de afaceri depune mărturie despre mafia instituțională sătmăreană, ale cărei activități infracționale beneficiază de protecția SRI și de sprijinul politicienilor locali. Autoritățile tac.

Așa cum arătam în articolul intitulat “ Țara Oașului sub zodia Taurului”, județul Satu Mare reintră, încet dar sigur” sub influența unui grup infracțional care fusese destructurat în 2016, în urma unor dezvăluiri apărute în presa centrală. Recent, redacția ziarului Avertisment a intrat în posesia unor denunțuri, autodenunțuri și declarații semnate de o femeie de afaceri ( fostă angajată a Universității Hyperion ) în fața magistraților Direcției Naționale Anticorupție și în prezența magistraților DIICOT, în mai multe dosare care se referă la grupări de crimă organizată din județul Satu Mare și la activitățile acestora. La cererea denunțătoarei, deocamdată, nu îi vom face publică identitatea, dar vom prezenta, în mai multe episoade, fragmente elocvente din mărturiile acesteia. Având în vedere gravitatea celor descrise în denunțuri, fapte comise de înalți funcționari publici, în decursul activității lor, autoarea ar fi intrat, în mod normal, într-un program de protecție din partea autorităților române. Acest lucru nu s-a întâmplat.  

Articolul de față vă prezintă amănunte inedite din biografiile capilor rețelei sătmărene, alături de o parte dintre activitățile derulate de aceștia sub acoperire politică, beneficiind și de sprijinul nemijlocit al instituțiilor de forță ale statului. Pentru moment vă prezentăm fragmente referitoare la fostul deputat PSD (fost șef al organizației locale PSD, prefect, șef al Consiliului Județean Satu Mare ș.a.), Gheorghe Ciocan, poreclit de bătrânii comunei Certeze, Taurul, și despre fostul șef al Compartimentului de monitorizare și combatere a criminalității economico-financiare SRI Satu Mare, colonelul (r) Dragoș Vasile. De remarcat că rezervistul SRI ocupă, în prezent, o funcție importantă la Primăria Municipiului Satu Mare.

Povestea prezentată în denunțurile femeii de afaceri este halucinantă, marcând parcursul universitar al unor persoane al căror drum spre succes s-a trasat prin falsificarea propriei biografii. Din ecuație nu lipsesc, obținerea retroactivă a diplomelor de bacalaureat, fabricile de diplome și falsificarea examenelor universitare susținute în lipsă, mita, șantajul și amantlâcul, averile obținute ilicit prin taxarea tirurilor cu țigări introduse ilegal în țară, mușamalizarea dosarelor aflate în lucru la Secția Teritorială a DNA Oradea, intervenția SRI în actul de justiție, ingrediente care sporesc eficiența rețelei infracționale  stăpână pe județul Satu Mare.

Pe alocuri, pentru a lămuri anumite aspecte mai puțin cunoscute despre personajele care apar în denunțuri, redacția Avertisment intervine cu unele explicații. Vom reveni cu noi înregistrări, înscrisuri și cu numele autoarei acestor denunțuri ținute la sertar de autorități.

Taurul a încurcat sălile de examen

“Mă numesc ….. născută la București, cu domiciliul actual în Satu Mare, strada ….. . Prin prezenta fac public următoarele aspecte cu privire la anumiți funcționari publici :

1.Cum a ajuns un cioban din Negrești Oaș, cu 4 clase, funcționar public și deputat PSD. Este vorba de numitul Ciocan Gheorghe, comuna Certeze, județul Satu Mare, pe care l-am cunoscut în anul 1999 prin intermediul domnului Bolog Tiberiu, decedat în prezent. Acesta a venit la mine cu o diplomă a domnului Ciocan Gheorghe de la Liceul Negrești Oaș [n.r. se referă probabil la Liceul Tehnologic Negrești], diplomă ce atesta bacalaureatul acestuia, rugându-mă să-l ajut să termine Facultatea de Drept la Universitatea Hyperion, unde tatăl meu lucra și unde terminasem și eu Științe Juridice. În acest sens am intervenit și așa am aflat că diploma ce o depusese la dosar era falsă. L-am anunțat pe d-nul Ciocan să-și rezolve problema. Ulterior m-a sunat și ne-am întâlnit. Acesta mi-a dat în locul diplomei false, o adeverință de la Liceul Livada, adeverință ce atesta bacalaureatul acestuia. Prin intermediul meu și prin influența mea, l-am ajutat să-și termine 4 ani de Științe Juridice, Ciocan Gheorghe nefiind prezent la nicio oră de studiu. Prin inginerii financiare nu a avut nicio chitanță de plată a niciunuia din cei 4 ani de studiu la Facultatea de Științe Juridice. Numitul Ciocan când s-a văzut cu foaia matricolă înregistrată la Universitatea Hyperion, fără a studia o zi în domeniu, a dorit să-și dea licența la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza. Tot eu …. l-am înscris, dar studentul sus menționat a confundat sala de examen și nu am mai putut schimba lucrările sale, care aveau nota 1 pentru prezentare. Supărat foc s-a mulțumit în sesiunea următoare cu examenul de licență la Universitatea Hyperion, unde eu am putut să-i schimb lucrările de nota 1 prin prezență cu nota de trecere. Puțin mai greu a fost la examenul oral când a trebuit să-și susțină lucrarea de licență. Astfel, numitul Ciocan Gheorghe nu are diploma falsă cum s-a mai precizat, ci studiile sunt false. În acest sens pot veni cu acte și documente. Le voi publica. “

Patru ani de studii juridice, doar într-o săptămână la Universitatea Hyperion

“Un lucru foarte important. Fac revenire la punctul 1 Ciocan Gheorghe și anume :

Cei patru ani de studiu la Științe Juridice la Universitatea Hyperion s-au făcut pe hârtie într-un timp foarte scurt, adică într-o săptămână, atât mi-a trebuit ca să-l fac absolvent al Facultății de Drept la Științe Juridice Universitatea Hyperion.”  

Unghiul de 30 de grade” contra șpagă pentru SRI

“2. Dragoș Vasile, ofițer SRI în rezervă. Acesta a fost amantul numitei Dobrescu Nicoleta Manuela, fostă șefă, timp de 6 luni, a Vămii Halmeu. Eu împreună cu aceasta am fost colege la penitenciarul din Arad. Din mărturisirile acesteia și din fapte cunoscute de mine, aceasta mi-a mărturisit că în schimbul unui “unghi de 30 de grade”, aceasta la fiecare tir de țigări pe care-l trecea la vamă, oferea fostului și actualului amant 5000 de euro, astfel încât fostul ofițer SRI Dragoș Vasile și-a adunat în prezent o avere consistentă nu numai din șpăgile cu tiruri de țigări dar mai ales din banii câștigați cu Dosarul Textila al fostei șefe de Vamă Halmeu, Dobrescu Nicoleta, care s-a mușamalizat la sediul DNA Oradea, unde fostul ofițer SRI Dragoș Vasile a intervenit în momentul când Dobrescu Nicoleta se afla la faza de suspect și nu a mai fost audiată și cercetată în continuare, deoarece aceasta l-ar fi amenințat că, dacă nu se oprește cu cercetarea, va trebui să spună ce alții nu doreau. Frauda din Dosarul Textila este mult mai mare decât cea din Dosarul Usturoiul. Vă comunic mult mai mult și vă prezint înregistrarea acesteia cu toate încrengăturile și legăturile dintre cei doi. Această înregistrare o am din ziua de 1 iunie 2017, când Dobrescu Nicoleta se afla în vizită la mine în Austria și mi-a mărturisit aceste lucruri în contextul în care Dragoș Vasile nu o mai căuta și dorea să întrerupă legătura cu aceasta, fiind proaspăt angajat consilierul primarului.

            Voi prezenta înregistrarea fonică și poze când Dragoș Vasile o vizita pe Dobrescu după aceasta își terminase de executat pedeapsa la Penitenciarul Arad. Pozele datează din anul 2018. De precizat este că aceasta este pensionată medical pe boli psihice, ajutată de Dragoș Vasile la Cluj și București. Astfel că, și în prezent și-a prelungit încă un an pensia de boală, fiind amândoi precauți ca în cazul unor declarații să nu poată să le dea. Lucru imposibil, deoarece anterior nu i-a folosit pensionarea medicală, tot a fost condamnată. Deci așa strâng unii ofițeri SRI bani din șpagă și șantaj. “

Nota redacției :

Nicoleta Dobrescu, fostă şefă a vămii Halmeu, a fost protagonista unui uriaș scandal de corupție în dosarul “Șpagă la Regina Vămilor”, în urma căruia ieșeau la iveală finanțările ilegale ale PDL pentru campaniile electorale. Dobrescu a fost condamnată și în celebrul dosar “Usturoiul”, la pedeapsa de 4 ani închisoare, pentru infracţiuni ca folosirea sau prezentarea de documente sau declaraţii false, inexacte şi incomplete. Pentru infracţiunea de fals intelectual a mai primit 2 ani de închisoare. Ea trebuia să execute, la Penitenciarul Arad, pedeapsa de 4 ani la care se adăuga un spor de 2 ani, urmând ca, în final, să execute 4 ani şi 8 luni de închisoare.

Colonelul (r) SRI Dragoș Vasile – Șeful compartimentului de monitorizare și combatere a criminalității economico-financiare SRI Satu Mare. Acesta a fost trecut în rezervă în urma unei serii de dezvăluiri de presă, din anul 2016, care scoteau la iveală abuzurile înfăptuite de ofițer la umbra funcției deținute în cadrul serviciului. Iată ce scria presa centrală în urmă cu doi ani referitor la grupul controlat de colonelul Dragoș Vasile:

“În calitate de șef al Serviciului de monitorizare și de combatere a criminalității economico-financiare din Direcția Județeană Satu Mare a SRI, colonelul Dragoș Vasile culege personal și prin subalterni, inclusiv prin interceptări telefonice, informații despre societățile comerciale și afacerile derulate în județul Satu Mare. În calitate de șef al Biroului de control fiscal din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice, numitul Crișan Mircea dispune și verifică toate controalele fiscale efectuate la agenții economici din județul Satu Mare și are relații de cooperare informativă cu structurile locale ale Poliției și ale SRI. Pe de altă parte, acesta este nașul de căsătorie al cuplului de polițiști Șugag Luminița și Șugag Emilian, precum și un prieten vechi și apropiat al practicianului în insolvență Dohotaru Ion și al colonelului Dragoș Vasile.”

Eduard Ovidiu Ohanesian