BREAKING NEWS

Întrebări încuietoare pentru candidata doamnei Prună

 DECLARAŢIE DE PRE

O DUZINĂ DE ÎNTREBĂRI PENTRU CANDIDATA DOAMNEI PRUNĂ

 

            Consiliul Superior al Magistraturii a amânat pentru luni, 28.03.2016, intervievarea doamnei Laura Codruța Kovesi în urma propuneriivaler misto înaintate cu o lună în urmă de către ministrul Justiției, doamna Raluca Prună, pentru reînvestirea sa în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție. Profitând de acest prilej, în calitate de cetățean și de parlamentar, solicit membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să-i adreseze candidatei Laura Codruța Kovesi următoarele întrebări:

  1. Ați fost colegă de an și de grupă la Facultatea de Drept a Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca și v-ați aflat în relații apropiate cu judecătoarea Monica Niculescu, șefa de cabinet a ministrului Justiției din perioada în care ați fost propusă și numită procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, doamna Monica Macovei, și cu fostul prim-ministru Emil Boc, președintele partidului de guvernământ (PDL) care a susținut-o politic pe doamna Macovei?
  2. Ce funcție ați deținut și ce calificativ profesional ați obținut la unitatea de parchet în care ați activat, în anul precedent propunerii și numirii dvs. în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, respectiv în anul 2005, având în vedere că din documentele deținute de Consiliul Superior al Magistraturii nu rezultă aceste aspecte legate de CV-ul dvs.?
  3. Ce proceduri și ce criterii de selecție au fost aplicate când ați fost propusă în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în 2006 respectiv în 2009, și în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, în 2013 respectiv în 2016?
  4. Ați fost șantajată de fostul președinte Traian Băsescu sau de către conducerea Serviciului Român de Informații cu dosarul de urmărire informativă deschis de SRI fostului dvs. soț Eduard Kovesi, pentru furnizarea de informații unui ofițer acoperit al serviciului secret ungar (AVO), devenit ulterior europarlamentar al Ungariei, și cu dosarul de urmărire informativă deschis de Securitate tatălui dvs. Ioan Lascu, fost prim-procuror al Parchetului Mediaș timp de 30 de ani?
  5. Cum explicați faptul că, în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, ați promovat mai multe recursuri în interesul legii în favoarea afaceristului sibian Ilie Carabulea, patronul grupului de firme Atlassib și al Băncii Carpatica, după ce acesta a apelat în acest sens la tatăl dvs. Ioan Lascu și la fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, Nicușor Florin Apostu, care v-a fost îndrumător profesional? Cum explicați faptul că au fost anchetați, arestați și condamnați pentru fapte de corupție doar fostul prim-procuror Apostu (luare de mită și trafic de influență) și afaceristul Carabulea (dare de mită și cumpărare de influență)? Cum explicați vizita pe care ați făcut-o fostului prim-procuror Apostu, în biroul său din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, cu doar două de zile înainte de reținerea sa? Cum explicați alegațiile apărute în presă în sensul că procurorul șef al DNA din perioada respectivă, Daniel Morar, ar fi urmărit anchetarea și arestarea dvs. în dosarul Apostu-Carabulea, dar acest fapt nu s-a realizat datorită intervenției în favoarea dvs. a conducerii SRI și Ambasadei SUA la București?
  6. Ce implicare au în demararea și în instrumentarea dosarelor Direcției Naționale Anticorupție angajații structurilor de forță ale SUA aflați în România, la care a făcut referire ambasadorul american Hans Klemm într-o prelegere ținută în data de 25.02.2016 în fața studenților de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca? Care este temeiul legal și constituțional al acestei implicări?
  7. Cum comentați declarațiile fostului șef al US Secret Service pentru Europa de Est, Darren White Terrel, care a exercitat timp de cinci ani această funcție în capitala României, că are îndoieli serioase cu privire la legitimitatea anchetelor demarate de DNA, DIICOT sau alte structuri (SRI, SIE), întrucât majoritatea țintelor lor sunt politice și reprezintă represalii din cauza politicii, precum și că are îndoieli serioase cu privire la abilitatea dvs. de a fi neutră, corectă și obiectivă, în calitate de procuror șef al DNA?
  8. Cum explicați tergiversarea soluționării de către Direcția Națională Anticorupție a celor 15 sesizări înaintate de către Corpul de control al primului ministru în anul 2014 privind săvârșirea unor fapte de corupție, cu prejudicii de zeci de milioane de euro, de către reprezentanți ai Societății Naționale Transgaz Mediaș, la care fratele dvs. Sergiu Lascu a deținut funcția de director adjunct în perioada vizată (2009-2013)?
  9. Știți cum a acaparat tatăl dvs. Ioan Lascu, în perioada în care a deținut funcția de prim-procuror al Parhetului Mediaș, casa în care ați copilărit și casa alăturată, construite în sistem duplex pe strada Sondorilor nr. 12 și 14 din municipiul Mediaș de către doi cetățeni români de naționalitate germană (Johann Krestel și Hanz Krestel), care au plecat definitiv în Germania în timpul regimului comunist?
  10. Cum explicați procentul mare de achitări înregistrate de Direcția Națională Anticorupție după ce ați preluat șefia acestei instituții, de 10% în 2014 respectiv de 8% în 2015, în timp ce Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a înregistrat în aceeași perioadă un procent de achitări de 1%?
  11. De ce l-ați ales coordonator al lucrării dvs. de doctorat pe un fost coleg și prieten al tatălui dvs., respectiv pe profesorul Viorel Pașca, fost procuror șef al Procuraturii Județene Arad în timpul regimului comunist, și de ce ați susținut doctoratul la o facultate de mâna a doua, respectiv la Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara?
  12. Comentați următoarea motivare conținută de Hotărârea Consiliul Superior al Magistraturii nr. 440/24.09.2009, prin care a fost avizată negativ propunerea pentru reînvestirea dvs. în funcția de procuror general al României (cu 5 voturi împotrivă și doar un vot pentru) și care este semnată de vicepreședintele CSM din perioada respectivă, procurorul Dimitrie Bogdan Licu, actualmente procuror general interimar al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și membru de drept al CSM:
„Analizând propunerea formulată, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii constată că activitatea desfășurată de doamna Laura Codruța Kovesi, în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație  și Justiție, s-a caracterizat prin lipsă de performanță în exercitarea atribuțiilor manageriale privind organizarea eficientă a activității în cadrul Ministerului Public și inconsecvență în propunerile de reorganizare a acestui minister.
De asemenea, se reține că, în exercitarea mandatului său, doamna procuror general, în condițiile creșterii numărului de dosare soluționate, nu a reușit identificarea măsurilor necesare pentru obținerea unui număr crescut de cauze cu finalitate judiciară, acestea scăzând continuu.
Totodată, din raportul prezentat și interviul susținut se desprinde lipsa unei viziuni manageriale privind organizarea și eficientizarea activității instituției pe care o conduce.  Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii constată existența unor disfuncționalități majore în relația dintre doamna procuror general și Consiliului Superior al Magistraturii, reflectate în lipsa de implicare în adoptarea unor decizii de substanță vizând activitatea Ministerului Public, inclusiv prin neparticiparea, în mod constant, la ședințele Consiliului.
Mai mult, anumite puncte de vedere exprimate pe parcursul mandatului au denaturat anumite demersuri și activități desfășurate cu bună credință de către Consiliului Superior al Magistraturii, atât în domeniul politicii de resurse umane, a controalelor efectuate de către Inspecția Judiciară, cât și în materie disciplinară.

Pentru considerentele de mai sus, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii urmează să avizeze negativ propunerea ministrului justiției și libertăților cetățenești de reînvestire a doamnei Laura Codruța Kovesi în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casației și Justiție”.

 

                                                    

Senator independent,                                       Satu Mare,                                                             

     Valer Marian                                                 27.03.2016

 

 

1 Comment on Întrebări încuietoare pentru candidata doamnei Prună

  1. Baboi // 28/03/2016 at 19:43 //

    Acest senator merita sa fie reinvestit sau chiar să devină Președintele României. De asemenea oameni are tara nevoie.

    View Comment

Comments are closed.