BREAKING NEWS

“Găinile” din bătătura spionajului extern

O instanță a Tribunalului București a hotărât zilele trecute să-l plaseze sub control judiciar pe interlopul Alexandru Găină, în ciuda faptului că acesta este suspectat de crimă la comanda mafiei italiene. Găină susține că polițiștii i-ar  fi înscenat totul, pentru nu au fost în stare să-l găsească pe asasinul lui Mihai Ionescu, un om de afaceri executat cu focuri de armă în fața casei sale din București în 15 iulie 1998. De-a lungul anilor, interlopul Găină a fost nelipsit din paginile ziarelor, fiind subiectul multor anchete penale pentru infracțiuni de furt, viol, fals intelectual, vătămare corporală ș.a., dar scăpând de fiecare dată la intervenția tatălui său, Constantin Găină, colonel în cadrul UM 0215, actualul Departament de Informații și Protecție Internă al Ministerului de Interne. Un document depus de un oficial al statului român la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ)  aduce lumină în relația dintre serviciile secrete și clanul Găină.

În noiembrie 2002, după o descindere a poliției la hotelul Holiday Inn din Sinaia, Alexandru Găină este arestat de trupele SIAS împreună cu alți doi constănțeni, fiind puși sub acuzare pentru deținere de stupefiante și alte infracțiuni.  Mașina cu care se deplasa grupul, o Toyota Land Cruiser cu număr de înmatriculare B-01-SIE  a fost găsită în parcarea hotelului. Jurnaliștii au speculat imediat legătura dintre inscripția SIE și Serviciul de Informații Externe. Să fie doar o întâmplare ?  Nicidecum. Deși despre tatăl interlopului, colonelul Constantin Găină, s-a spus că a lucrat în cadrul Ministerului de Interne, noi am aflat că acesta are un trecut mult mai încărcat și legat de spionajul extern, mai precis de Centrul de Informații Externe (CIE) al Securității (fost DIE ) dinainte de 1989.

Găină Senior, instructor de fantome

Un fragment din sesizarea penală depusă de senatorul independent de Satu Mare, Valer Marian în data de 22.05.2014 la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, lămurește pe deplin statutul colonelului Constantin Găină și legătura acestuia cu Securitatea comunistă și cu moștenitorii post-decembriști ai puterii dâmbovițene. Mai precis, colonelul Constantin Găină a făcut parte din unitatea cea mai conspirată a Securității, componentă a brigăzii de fantome pe spațiul american UM 0102, avându-l în lucru pe viitorul senator și socrul al lui Victor Ponta, Ilie Sârbu, nume de conspirat Ovidiu Marinescu.

“I. În anul 1976 numitul Sârbu Ilie a fost recrutat ca informator în probleme „ culte – secte”, în reţeaua Direcţiei a I-a a Securităţii ( structură cu atribuţii explicite de poliţie politică), fiindu-i întocmit dosar Fond R ( reţea ) sub numele conspirativ „ Ovidiu Marinescu”. Ulterior, socrul său, care era colonel în Securitatea Statului, l-a recomandat Centrului de Informaţii Externe ( serviciul de spionaj extern) pentru a-l lua în pregătire în vederea trimiterii la post în străinătate.

Şeful grupei teritoriale Timişoara a Centrului de Informaţii Externe, colonelul Crişan Aurel, a primit ordin să se ocupe de pregătirea numitului Sârbu Ilie în vederea încadrării ca ofiţer acoperit în aparatul de informaţii externe al Securităţii Statului. În acest sens, colonelul Crişan Aurel l-a prezentat şi l-a recomandat elogios reprezentanţilor liniilor de activitate externă din Centrală, iar, după evaluarea şi testarea sa pe mai toate liniile şi spaţiile spionajului, susnumitul a fost stabilizat în legătura colonelului Nădejde Nicolae, care l-a predat apoi colonelului Găină Constantin, ambii făcând parte din UM 0544/102. Conform surselor, colonelul Nădejde Nicolae a fost implicat, împreună cu locotenent-colonelul Nica Sergiu, şeful UM 0544/R, colonelul Diaconescu Ion şi maiorul Vitescu Andrei ş.a., în operaţiuni de intimidare a unor persoane incomode politic din emigraţia română din Occident, asupra căror s-au realizat ori simulat atentate ( Nicolae Penescu, fondatorul Consiliului Naţional Român din exil – Franţa, Virgil Tănase, Şerban Orăscu şi Emil Georgescu, angajaţi ai postului de radio Europa Liberă, medicul Ion Şerban şi inginerul Rudolph Bruchner, foşti ofiţeri de Securitate, care au defectat la inamic, primul stabilindu-se în Elveţia iar al doilea în Republica Federală Germania.

În timp ce se afla în stagiu de formare ca agent ilegal clandestin al unei unităţi deplin conspirate a Centrului de Informaţii Externe al Departamentului Securităţii Statului şi îndeplinea funcţia de consilier al Mitropolitului Banatului, Nicolae Corneanu, numitul Sârbu Ilie a fost trimis în misiuni informative externe, dar şi de verificare şi acomodare în climat contrainformativ ostil, pe teritoriul unor state occidentale ( Elveţia, Anglia, Republica Federală Germania). Din documentele arhivate în dosarul operativ „GUGULANUL” de către colonelul Găină Constantin, fost ofiţer recrutor şi formator de agenţi clandestini în UM 0544/102 Bucureşti, menţinut în activitate şi după 1989, rezultă că ofiţerul deplin conspirat ( O.D.C. ) Sârbu Ilie a fost marşrutizat în anii 1984-1985 în Elveţia, pentru controlul referentului informaţii externe ( R.I.E.) Ciubotea Dan Ilie ( actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române), care era profesor şi director adjunct la Institutul Ecumenic de la Bossey (Elveţia) şi profesor asociat la Institutul Ecumenic din Geneva şi Fribourg ( Elveţia ). În anul 1989 numitul Sârbu Ilie a fost trimis în Anglia având ca obiectiv crearea de relaţii de interes operativ utile susţinerii biografiei de acoperire sub care urma să fie naturalizat într-un spaţiu occidental.”

Așadar, conform fragmentului de mai sus (din sesizarea penală depusă la ICCJ de senatorul Marian), colonelul Constantin Găină  ar fi lucrat la UM 0544/102, mai precis unitatea UM 0102 ( fosta Brigadă Specială U sau UM 0920/U), subordonată UM 0201 (fostă UM 0920/V2), care se ocupa cu ofițerii ilegali, mai cunoscuți ca fantome, pe spațiul America de Nord și de America de Sud. Mai mult, se pare că Găină nu era un simplu spion ilegal, ci era chiar instructor pentru cadre deplin conspirate ca Ilie Sârbu și, dat fiind gradul înalt de secretizare a activității acestor unități, este posibil ca Găină Sr. să îndeplinească și funcția de curier ilegal.

Despre Ilegali

Pentru o mai bună înțelegere a structurii din care colonelul Constantin, tatăl interlopului Alexandru Găină făcea parte, vă prezentăm un scurt istoric al brigăzilor speciale în care activau ofițerii ilegali ai Securității.

Brigada „U” grupa câteva unităţi speciale, încadrate numai cu ofiţeri acoperiţi, mai cunoscuți în literatura de specialitate drept ofiţeri-fantomă sau ilegali . Astfel de cadre beneficiau de o instruire strict individuală şi de un statut conspirat. Adevărata lor identitate nu era cunoscută decât de şeful ierarhic, şi de şeful compartimentului de personal din Centrală.

În anul 1971, brigada ilegalilor avea indicativul UM 0755/R (făcând parte din Departamentul de Informații Externe UM 0920) și era condusă de generalul M. Raducănescu. Ofițerii ilegali erau codificați ca ofițeri S și puteau fi conspirați ca lucrători la Direcția Personal a MCECEI. În 1974, conducerea fantomelor este preluată de generalul Romeo Popescu. Sediul direcţiei ilegalilor era situat pe Splaiul Independenţei şi funcţiona sub acoperirea de Institut pentru Studii Economice Internaţionale, într-o clădire în care se găseau şi o parte din birourile Consiliului Judeţean Ilfov. Cifrul utilizat de fantome purta indicativul CS-70, iar cifrul poștal (pentru corespondență cu Centrala) era V2.

După fuga generalului DIE Ion Mihai Pacepa în occident, în 1978, s-a renunțat la cifrul CS-70. DIE – UM 0920 se transformă în CIE UM 0544 (Centrul de Informații Externe), iar conducerea ilegalilor este preluată de generalul Romul Dima. Brigada U s-a reorganizat în trei subdiviziuni: UM 0101, UM 0102 si UM 0103, ale căror competențe informativ-operative se deosebeau în funcție de repartizarea pe zone. Tudor Postelnicu a semnat documentele care reglementau activitatea noilor subunități de ilegali la data de 09.05.1979 prin ordinul șefului DSS nr II/8453. Documentele au fost semnate de șefii de unități mamă ( UM 0199, UM 0201 și UM 0225) și avizate de șeful UM 0544.

Eduard Ovidiu Ohanesian

Sesizarea penală, document integral

Sesizare Penala