BREAKING NEWS

Braconierul recidivist de la DNA

Contestatul procuror Man a participat la masacrarea a nouă cerbi lopătari înainte de Crăciun

Pe cale de a deveni la fel de celebru ca procurorul Mircea Negulescu, zis Portocală, procurorul Ciprian Man de la DNA Oradea, poreclit Mandarină de cititorii ziarului Cotidianul, este suspectat iar de braconaj. Man are mania armelor și a vânătorii de când a intrat în procuratură. În perioada în care a activat la Parchetul Beiuș și-a achiziționat nu unul ci două pistoale Smith&Wesson, dintre care unul cu butoiaș precum cele din westernuri, cu care se fălea prin satele și prin cârciumile din zonă. (Mare-i grădina doamnei Codruța!). Și-a cumpărat și arme de vânătoare sofisticate, printre care o carabină cu lunetă și raze infraroșii și o pușcă lisă cu două țevi.
Conform ultimei declarații de interese fostul procuror șef al DNA Oradea este membru în două asociații de vânătoare, Diana Hunting Bihor și AVP Valea Barcăului Bihor, dar surse din zonă ne-au declarat că a mai cochetat cu o asociație, pe care nu a declarat-o. Potrivit acelorași surse, Man ar fi stăpân pe un fond de vânătoare situat la Poiana de Vașcău-Băița în Munții Apuseni. Procurorul Man are obiceiul să iasă la vânătoare cu comisarul șef de poliție, Alin Hanis, actualmente șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Bihor, care ii este consătean și prieten vechi, și cu procurorul Cristian Ardelean, cu care este coleg la DNA Oradea și se află, de asemenea, în relații de prietenie.

Antecedente de braconier

Procurorul Man a fost anchetat pentru braconaj, cu câțiva ani în urmă, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Ancheta a pornit de la faptul că, în seara zilei de 20 octombrie 2009, perioadă în care activa la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș, Man a fost prins la braconaj pe raza localității Șuncuiuș din județul Bihor, împreună cu soțul unei colege procuror, de către un echipaj mixt de polițiști și jandarmi. Echipajul a fost trimis în zonă în urma primirii unei sesizări din care rezulta că cei doi au urmărit o ciută cu un autoturism de teren folosind farurile acestuia. A fost întocmit proces-verbal de constatare la postul de poliție din localitate, dar Man a refuzat să-l semneze, iar în noaptea respectivă a reușit să obțină și să prezinte o autorizație de vânătoare. Autorizația era eliberată însă pentru mistreț și comporta mari discuții asupra valabilității sale. Procesul-verbal de constatare a fost înregistrat la Poliția municipiului Beiuș, dar șeful acestei instituții din perioada respectivă, consăteanul, amicul și partenerul său de vânătoare Alin Haniș, nu a dispus să fie înregistrat dosar penal și să fie sesizat parchetul competent (Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea).
După aproape șase ani a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu un denunț penal pentru braconaj împotriva procurorului Man, dar, în urma cercetărilor efectuate, s-a dispus clasarea cauzei, printr-o ordonanță emisă în data de 27 iunie 2017 în dosarul nr.635/P/2015, cu motivația că a intervenit prescripția răspunderii penale întrucât prin noul Cod Penal au fost reduse limitele de pedeapsă de la 3-10 ani la 1-5 ani. Simțindu-se cu musca pe căciulă, Man nu a contestat soluția de clasare bazată pe prescripția răspunderii penale și nu a solicitat continuarea cercetărilor pentru a i se stabili nevinovăția. Este de semnalat că, după episodul din 2009, asociația de vânătoare care i-a eliberat autorizația ulterioară și-a încetat activitatea, iar evidențele acesteia au dispărut, inclusiv cotoarele pentru autorizații.

Prins în flagrant cu trei cerbi lopătari

În dimineața zilei de 20 decembrie 2017, în jurul orelor 10,30, un echipaj de poliție rutieră din cadrul Poliției municipiului Beiuș, care a organizat un filtru pe raza localității Săldăbagiu din comuna Căpâlna, județul Bihor, a oprit pentru control un autoturism de teren cu benă marca Toyota Hilux, în care se aflau doi bărbați. Polițiștii i-au solicitat șoferului actul de identitate, permisul de conducere și certificatul de înmatriculare al autoturismului. Șoferul autoturismului le-a comunicat că au fost la vânătoare cu procurorul Ciprian Man și le-a înmânat o autorizație de vânătoare în care era menționat numele acestuia, sperând probabil că îi va intimida pe polițiști pentru a nu mai proceda la control. Șeful echipajului i-a răspuns că nu-l interesează cu cine a fost la vânătoare și a repetat solicitarea de a-i fi prezentate actele de identitate. Șoferul l-a atenționat atunci obraznic că Ciprian Man este procurorul șef al DNA Oradea, deși acesta nu mai deținea această funcție din primăvara anului trecut.
Polițiștii nu s-au lăsat intimidați și, văzând că șoferul nu dorește să prezinte actele și trage de timp, au efectuat o examinare exterioară a autoturismului, constatând că din bena acestuia curgea sânge. Verificând bena oamenii legii au găsit în aceasta carcase tranșate din trei cerbi, referitor la care persoanele din autoturism au afirmat că au fost vânați în baza autorizației de vânătoare eliberate pe numele procurorului Ciprian Man. Polițiștii l-au sunat imediat pe șeful Serviciului Arme și Explozivi din IPJ Bihor, Adrian Pecea, care le-a spus că știe despre ce este vorba și că totul este în regulă, astfel că nu au mai insistat asupra acestui aspect. Polițistul Adrian Pece este cunoscut însă drept amic și partener de vânătoare a lui Man, ocupând funcția susmenționată după ce fostul șef al DNA Oradea i-a făcut un dosar penal predecesorului său Gheorghe Sava, întrucât acesta nu a agreat excesele sale cinegetice. Polițistul Sava a fost achitat anul trecut de către Tribunalul Bihor, cu motivarea că faptele pentru care a fost trimis în judecată nu sunt prevăzute de legea penală.

La vânătoare cu interlopi

După aproape o oră de discuții polițiștii au reușit să-i identifice până la urmă pe șoferul autovehiculului și pe celălalt pasager în persoana numiților Ioan Petrugan din localitatea Câmpani și Cătălin Stiole din localitatea Vașcău. Oamenii legii i-au solicitat șoferului Ioan Petrugan să sufle în fiola alcoolscop, dar acesta a refuzat inițial, iar însoțitorul său Cătălin Stiole i-a sunat pe șeful IPJ, Alin Haniș, și pe procurorul Ciprian Man și le-a solicitat polițiștilor să discute cu aceștia. Polițiștii le-au răspuns că nu au ce discuta și au insistat ca Petrugan să facă testul cu fiola alcoolscop, până ce acesta s-a conformat. Rezultând o alcoolemie în aerul expirat de 0,35 grame la mie, lui Ioan Petrugan i s-a întocmit proces-verbal de sancționare contravențională și i-a fost ridicat permisul de conducere în vederea suspendării. În data de 22 decembrie 2017 Ioan Petrugan a înregistrat plângere contravențională la Judecătoria Oradea, fiind format dosarul nr. 20481/271/2017.
Ioan Petrugan și Cătălin Stiole sunt membri în echipa de vânătoare a lui Ciprian Man și oameni de încredere ai acestuia. Cătălin Stiole este fratele notarului Marius Stiole din Oradea, cu care Man se află în relații apropiate, la biroul notarial al acestuia încheind mai multe tranzacții imobiliare dubioase în ultimii ani. Cătălin Stiole este președintele Asociației Diana Hunting, la care Man are calitatea de membru, și se ocupă de paza și administrarea fondului de vânătoare comun de la Poiana de Vașcău-Băița. Petrugan are notorietate de interlop în zona Beiuș-Stei, unde s-a ocupat cu afaceri dubioase de tăiere și vânzare de material lemnos și a dat țepe mai multor firme de la care a ridicat diverse mărfuri. În 2016 Petrugan a fost condamnat definitiv la 8 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, cu termen de supraveghere de 3 ani, pentru infracțiunea de conducere a unui autovehicul sub influența alcoolului. Man mai este însoțit la vânătoare de un interlop cunoscut din zonă, Nelu Tomșe, care deține un cazier ce se întinde pe două pagini. În 2009 Man l-a scăpat pe acest interlop într-un dosar (59/P/2009) instrumentat în calitate de procuror la Parchetul de pe lângă judecătoria Beiuș în care poliția a propus trimiterea sa în judecată pentru infracțiunea de conducere a unui autoturism având suspendat dreptul de a conduce. Printr-o ordonanță emisă în data de 28 mai 2009, procurorul Man a dispus scoaterea de sub urmărire penală a învinuitului Nelu Tomșe și aplicarea unei amenzi administrative de 1000 lei, deși acesta era recidivist, suferind anterior mai multe condamnări, inclusiv pentru infracțiuni similare.

Nouă cerbi masacrați înainte de Crăciun

Potrivit surselor noastre, în după-amiaza zilei de 19 decembrie 2017 a fost organizată, din inițiativa procurorului Ciprian Man, o partidă de vânătoare pe fondul Asociației Crișana Hunting din comuna Tinca județul Bihor. Asociația și fondul aparțin unui omnipotent și controversat om de afaceri din Salonta, Dorel Ungur, care este anchetat în mai multe dosare penale aflate pe rolul parchetelor din Bihor și Arad, a căror soluționare este tergiversată. Într-un dosar este inculpat pentru ucidere din culpă și părăsirea locului accidentului, după ce în ianuarie 2016 a accidentat cu autoturismul în orașul Chișineu-Criș, pe trecerea de pietoni, un bărbat care a decedat pe loc, după care a fugit de la locul faptei. Într-un alt dosar este cercetat pentru evaziune fiscală, iar în altul este anchetat pentru preluarea abuzivă și frauduloasă a fondului de vânătoare de la Peri, referitor la care a fost înaintată sesizare și la DNA.
Alături de procurorul Man au fost prezenți șapte membri din echipa sa de vânătoare, printre care Cătălin Stiole, Ioan Petrugan, notarul public Aurel Petriș din Oradea și patronul unei brutării din Băița, Ovidiu Avram. Procurorul Man s-a deplasat la vânătoare cu autoturismul personal marca Renault Megane cu nr. BH-12-CGC, iar ceilalți participanți s-au deplasat cu trei autoturisme de teren cu benă: Toyota Hilux cu nr.B-300-DRA, Mitsubshi cu nr.BH-51-EHG și Mercedes cu nr. BH-09-ROA.
La începerea vânătorii i s-a eliberat o autorizație de vânătoare procurorului Ciprian Man pentru o ciută (cerb lopătar femelă), însă în teren „s-a împușcat tot ce a ieșit în cale”, după cum a relatat Ioan Petrugan unor cunoscuți din orașul Stei. Astfel au fost împușcați în total nouă cerbi lopătari, majoritatea masculi, a căror vânare era interzisă la data respectivă. Conform reglementărilor legale, cerbii lopătari femele pot fi vânați în perioada 1 septembrie – 15 februarie, dar cerbii lopătari masculi pot fi vânați doar în perioada 1 septembrie – 15 decembrie.
După vânătoare participanții s-au retras la cabana Asociației Crișana Hunting unde au tranșat vânatul și au organizat o petrecere, care a durat până la orele 04.00 dimineața. Amfitrionul Dorel Ungur a adus la petrecere un lăutar renumit din zonă, pe acordeonistul Carol din orașul Ineu județul Arad. Pentru a nu putea fi identificat felul vânatului, respectiv dacă este cerb lopătar femelă sau mascul, și a nu fi prinși de organele de poliție cu ocazia transportării vânatului pe drumurile publice, cei nouă cerbi au fost tranșați în carcase, care au fost puse în autoturismul procurorului Man și în cele trei autoturisme de teren. Dimineața, în jurul orelor 10.00, procurorul Man a plecat spre Oradea împreună cu notarul Petriș și un alt participant, iar ceilalți au plecat spre Ștei cu cele trei autoturisme de teren, dintre care doar unul a fost oprit de polițiști la filtrul organizat în localitatea Săldăbagiu. O parte a cărnii a fost transportată la o carmangerie din Băița, iar o parte la un abator din Oradea, unde a fost preparat salam și cârnat de cerb. Probabil că procurorul Man trebuia să trimită pachete de sărbători prietenilor și șefilor săi din București.
Consider că există indicii concludente că procurorul anticorupție Cirprian Man, un alt „procuror de elită” protejat până acum de șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost implicat într-un masacru cinegetic în care au fost braconați cerbi lopătari. În baza reglementărilor legale putea fi eliberată autorizație de vânătoare pentru perioada respectivă pentru un singur exemplar de cerb lopătar femelă pentru o persoană, respectiv pentru o partidă de vânătoare, planând astfel suspiciunea rezonabilă că opt cerbi au fost vânați ilegal și că participanții au comis infracțiunea de braconaj. Nici Ceaușescu nu și-a permis asemenea masacre la cerbi. Așteptăm ca, de data aceasta, dreptul și vrednicul procuror general Lazăr să ceară subalternilor săi să ducă cercetările până la capăt, iar procurorul Man și acoliții săi să fie trași exemplar la răspundere penală. Cert este că Laura Codruța Kovesi și-a pierdut autoritatea și controlul asupra subalternilor săi.

Valer Marian