BREAKING NEWS

ANATOMIA UNEI DIVERSIUNI – editura Miranda 2015

# coperta 1

După un deceniu de la eliberarea ziariștilor români sechestrați în Irak, la editura Miranda a apărut volumul Anatomia unei Diversiuni – 10 ani de la Răpirea din Irak, autor Eduard Ovidiu Ohanesian.

“Nu știu câți oameni și-au pus problema supraviețuirii în cazul unei răpiri la mii de kilometri depărtare de casă. Dacă s-au întrebat vreodată cât ar putea rezista schingiuiți, nemâncați, amenințați zi și noapte cu pistoale mitralieră. Ei bine, eu m-am gândit la această posibilitate înainte de călătoria fatală în Irak și am ajuns la concluzia că mai mult de 3-4 zile n-aș putea rezista. Nu a fost chiar așa. Am rezistat 55 de zile în condiții foarte grele. „Nu știe omul cât poate să ducă”, ar spune românul. Deși aventura vieții mele a început cât se poate de simplu, ea fost produsul unui șir lung de evenimente strâns legate între ele. Aveam să aflu detalii șocante de abia la întoarcere.”

 

                                                                                          Autorul

 

Sorin Rosca Stanescu

Sorin Rosca Stanescu

În ziua de 28 martie 2005 s-a petrecut un fapt fără precedent în istoria României. Trei ziariști au fost răpiți și au dispărut, undeva, în Irak. Aparent, operațiunea fusese săvârșită în exclusivitate de membrii unei grupări teroriste locale. Șocul emoțional a fost uriaș. Săptămâni în șir, opinia publică din România a avut înscrisă răpirea din Irak în topul preocupărilor majore. La București dar și în alte capitale europene au fost organizate manifestații de solidaritate cu jurnaliștii, prin care se cerea punerea lor în libertate. Președintele României, Traian Băsescu, a reacționat, cel puțin în aparență, exemplar. El s-a angajat să conducă în mod direct, nemijlocit, operațiunile de salvare. Riscând imens în cazul unui eventual eșec. Dar ceva a scurtcircuitat terifianta istorie. Așezând episoadele, treptat, într-o nouă și neașteptată ordine. Semnele de întrebare, din ce în ce mai șocante, au început să se acumuleze încă din primele zile consecutive răpirii.

                    Sorin Roșca Stănescu – 2008

foto-Andrei-Novac-de-Mihai-ZgondoiuCitind cartea lui Ovidiu Ohanesian, începi să înțelegi că nimic nu este întâmplător și de ce libertatea este greu de trăit într-o țară ca România. Au trecut zece ani de la un eveniment pe care românii, în marea lor majoritate, nu au avut timpul necesar să îl perceapă așa cum ar fi trebuit, poate, în fond, eliberarea celor trei jurnaliști a însemnat un triumf care ar fi trebuit să mulțumească pe toată lumea. Ovidiu Ohanesian aduce în discuție motivele pentru care România nu se poate descotorosi de trecut. Lucrurile se schimbă în aparență, dar, în, fapt ele rămân aceleași. Ohanesian nu pornește abrupt, el introduce cititorul în contextul social și politic în care evenimentul urma să se întâmple.

                     Andrei Novac – 25 februarie 2015